Friss hírek

2009.04.08. 15:08

Első ízben raboltak el kalózok egy amerikai legénységű teherhajót

<p>Elfoglaltak és elraboltak egy éjszakai támadás végén szomáliai kalózok egy hajót az Indiai-óceánon, pedig a hajón 21 fős amerikai legénység volt, állítólag fegyverekkel felszerelkezve. Ezt az Európai Unió tengerészeti illetékesek közölték szerdán.</p>

Az Európai Unió illetékesei szerint a legénység feltehetőleg biztonságban van. Azt nem közölték, hogy volt-e tűzharc a támadásnál, és vannak-e sérültek. A BBC úgy értesült, hogy hosszantartó volt a támadás.

A Maersk Alabama nevű, dán tulajdonú, de amerikai üzemeltetésű teherhajó elrablása a kalózok immár hatodik sikeres akciója az elmúlt napokban. Az elrabolt hajók között van egy brit és egy tajvani is. A 17 ezer tonnás dán teherhajó tulajdonos cége szerint hajójuk útban volt egy kenyai kikötőbe, amikor megtámadták a kalózok, aki három könnyű motoros csónakkal érkeztek. Az akció állítólag csaknem öt órán át tartott, mivel a hajó legénységének hosszú ideig sikerült kitérő manőverekkel elérnie, hogy a kalózok nem érjék el, és ne mászhassanak fel a fedélzetre.

A BBC szerint a szomáliai tengeri kalózkodás történetében most először támadtak meg és foglaltak el egy olyan hajt, amelynek legénysége teljes egészében amerikai. A Maersk Alabama szerdai elfoglalása előtt nem sokkal térítették el a kalózok a Malaspina Castle nevű brit hajót, holott a térségben jelentős számú tengeri védelmi erőt állomásoztat az Európai Unió. Ezt azt jelenti, hogy az EU több tagországa által felvonultatott erőben hat hadihajó, két repülőgép van régóta. Ennek ellenére 15 hajót sikerült elrabolniuk a kalózoknak márciusban. Szakértők szerint a kalózok akkor aktivizálódnak, amikor kedvező az időjárás. 2008-ban több mint 130 támadás történt a térségben, ebből 50 sikeres volt, és váltságdíj fizetésével zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!