Friss hírek

2009.04.15. 16:05

Elrendelték Irina Belenkaya ideiglenes letartóztatását

<p>A Fővárosi Bíróság szerdán elrendelte Irina Belenkaya ideiglenes átadási letartóztatását május 25-ig. Amennyiben addig a francia hatóságok nem küldik meg az európai elfogatóparancsot és mellékleteit, az orosz fiatalasszonyt szabadlábra kell helyezni.</p>

Az ügy előzménye, hogy a francia Jean-Michel Andre és az orosz Irina Belenkaya 2005. november 2-án Moszkvában született kislányát, Elise-t az anya 2007-ben az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte. Innen a kislányt visszavitték Franciaországba, ahonnan az idén márciusban ismét elvitték az édesapától. Mindezek miatt a francia hatóságok két európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, kiskorú elhelyezésének megváltoztatása, illetve súlyos testi sértés miatt. A francia férfit ugyanis az anyával lévő két férfi ököllel és gumibottal olyan súlyosan bántalmazta Arles városában, hogy jobb szemüregénél eltörött az arccsontja. A magyar rendőrség április 12-én, vasárnap a tiszabecsi határátkelőhelynél fogta el az orosz asszonyt, a nála levő kislányt pedig hétfőn visszaadták francia édesapjának, aki hazavitte őt.

Szerdán a tárgyaláson - amelyen a Fővárosi Bíróságnak arról kellett állást foglalnia, hogy fennállnak-e a francia hatóságoknak való átadás feltételei - meghallgatták Irina Belenkayat is. Az asszony azt mondta: ő úgy gondolta, hogy 2007-ben legálisan hagyta el Franciaországot kislányával és jogtalannak érzi, hogy az apja 2008-ban visszavitte a gyermeket. Hozzátette: akkoriban csak franciául tudott telefonon beszélni a kislányával, aki nem volt hajlandó oroszul beszélni, mert "apa azt mondta, hogy oroszul a disznók beszélnek".

Horváth Zsolt bíró a bíróság végzését azzal indokolta, hogy az európai elfogatóparancsokban szereplő egyik bűncselekmény sem évült el, és nincs olyan körülmény, amely megakadályozná, hogy Irina Belenkayát átadják a francia hatóságoknak. Mivel az orosz fiatalasszony nem járult hozzá az egyszerűsített eljáráshoz, így be kell szerezni az ügy részletesebb iratait is. Arra, hogy a franciák megküldjék az elfogatóparancsokat és mellékleteiket, legfeljebb 40 nap áll rendelkezésre. Ha az iratok megérkeznek, újabb tárgyalás lesz, ekkor már érdemi döntéssel arról, hogy átadják-e az orosz nőt a francia hatóságoknak. A Fővárosi Bíróság végzése jogerős, mert azt az ügyész, a védő és a terhelt is tudomásul vette.

A magyar, a francia és az orosz sajtó rendkívüli érdeklődése mellett megtartott bírósági tárgyaláson részt vett az Orosz Nagykövetség konzuli osztályának vezetője is. A tárgyalás után az ideiglenes letartóztatásban lévő Irina Belenkaya nyilatkozhatott a médiának, amely során hangsúlyozta, hogy soha nem adja fel a harcot gyermekéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!