Friss hírek

2009.04.16. 20:22

Egyelőre zöldet kapott Szlovákiában az államnyelvtörvény tervezett módosítása - a magyar párt ellenzi

<p>Első körben zöldet kapott a pozsonyi parlamentben az államnyelvtörvény módosító javaslata, amely az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint több szempontból is hátrányosan érintené a szlovákiai magyarságot. A párt éppen ezért szerdán kérte, hogy a tervezetről nem folyjon vita, de a kormánytöbbség ezt elutasította. Csütörtökön pedig a koalíciós képviselők szavazataival a javaslat második olvasatba került.</p>

Az MKP főként arra figyelmeztet, hogy a módosítás nincs összhangban az Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával. Előírná például, hogy az emléktáblákon első helyen a szlovák nyelvű megnevezésnek kell szerepelnie, s csak azt követheti az adott kisebbség nyelvén íródott szöveg. A helyi hangosbemondókban a közleményeknek először szlovákul kellene elhangoznia, a magyar vagy más kisebbségi nyelvű változat csak ezt követhetné (ez egyébként sok helyen már régóta gyakorlat). A szlovák irodalmi nyelv helytelen használata miatt akár bírságot is kiróhatnának.

A cseh-szlovák államközösség több évtizedes hagyományaira tekintettel a cseh nyelvet továbbra is úgynevezett "érthető nyelvként" kezelnék, ami a többi közt azt jelenti, hogy például a cseh nyelvű tévés és rádiós műsoroknak, alkotásoknak nem kellene elkészíteni a szlovák nyelvű változatát.

A tervezetet előterjesztő kulturális tárca elképzelése szerint a módosítások idén augusztus elsején léphetnének hatályba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!