Friss hírek

2009.04.23. 14:39

Egy szobrot visszakaptak, de még több száz hiányzik a Sigray-örökösöknek

<p>Visszakapták a Sigray-örökösök a Párisz ítélete elnevezésű szobrot a Helikon Kastélymúzeumtól. A család hosszú ideje pereskedik a múzeumokkal a letétbe helyezett gyűjtemény visszaszerzéséért, de eddig mindössze 130 tételt kaptak vissza a csaknem ezer darabból. Patay Géza, a család jogi képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az állam és a múzeumok felelőssége az önkéntes jogkövetés, vagyis vissza kell adniuk mindent az eddigi bírósági ítéletek alapján.</p>

Az egységes Sigray-gyűjteményt a 40-es évek közepén múzeumi őrizetre bízta a család, hogy a német és szovjet megszállás idején biztonságban tudja. A csaknem ezer tételről letéti szerződés is készült. Schell József Dénes, az egyik örökös elmondta: egy tétel akár több tucat darabból is áll. A hat örökösnek a 90-es évek közepén három múzeum önként visszaadott 130 tételt, de a többi, elismerten Sigray-műkincs jelenleg is közgyűjteményekben van. A család ezek állapotáról és értékéről sem tud, mert még nem látták a tárgyakat, de óvatos becslések szerint is több százmilliós értékről van szó. Az sem biztos, hogy a listán szereplő tárgyak abban a közgyűjtemény vannak, amelyre rábízták, sokat ugyanis kikölcsönöztek pártirodákba és szállodákba, sőt félő, hogy el is adtak belőle néhányat - mondta az örökös.

Patay Géza ügyvéd arról számolt be: több jogerős ítélet is született különböző bírói fórumokon a műkincsek sorsáról, az Iparművészeti Múzeum, a Helikon Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum azonban a mai napig nem adta vissza a család jogos tulajdonát. A jogi képviselő szerint a múzeumok arra várnak, hogy egyesével pereljék vissza tőlük a gyűjteményt, holott az eddigiek alapján egyértelmű, hogy visszajár a családnak.

A Helikon Múzeum a jogerős ítélet után visszaadta a Párisz ítélete című szobrot, de a család további körülbelül 100 tárgyat kér még a múzeumtól. A porcelánszobron csak kisebb sérülés van: hiányzik az egyik ujjperce, de a család megvizsgáltatja az eredetiségét is. Az örökösök levélben kérték, hogy ezeket május végéig juttassák vissza, május 15. után pedig már nem állíthatják ki őket Keszthelyen. Azt is fontolgatják, hogy kártérítést követelnek, hiszen a múzeum a tárgyak révén folyamatos bevételhez jut a belépőjegyekből.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 15 festmény volt az örökségből, ebből egyet jogi úton sikerült visszaszerezni, végrehajtó útján. Az ügyvéd nem érti, hogy a múzeum miért kényszeríti perre a családot minden kép esetében, mert ez komoly perköltséggel is jár. A család egyébként kész tárgyalni arról, hogy kiállításokra kölcsönadja a képeket, a múzeum azonban nem reagál a megkeresésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!