Friss hírek

2009.04.16. 12:17

EGÉSZSÉG - Rohamosan terjed a gyógyszerellenálló TBC az ex-szovjet államokban és Kínában

<p>Járványos szintet ért el a több gyógyszerrel szemben is ellenálló TBC az egykori Szovjetunió területén található államokban és Kínában - állapította meg egy világméretű összehasonlítás, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.</p>

A felmérés 83 ország 90 ezer páciense alapján készült 2002 és 2007 között. Eszerint évente körülbelül 9 millió új TBC-s esetet diagnosztizálnak, és ebből körülbelül 11 százalék az, amelyben a kórokozó egy vagy több gyógyszerre nem reagál.

Kilenc olyan országban, amely az egykori Szovjetunió felbomlásával keletkezett, az esetek 22 százalékában rezisztens a TBC kórokozó az elsősorban alkalmazott gyógyszerek közül legalább kettőre. Moldovában a TBC-s esetek 19 százaléka rezisztens több gyógyszerre is, Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban ez az arány 22 százalék.

A tanulmány megállapítja, hogy az egykori szovjet köztársaságokban 13 év óta - amióta adatgyűjtés folyik - még sosem volt ilyen magas a többszörösen gyógyszerrezisztens TBC (MDR-TB) aránya.

Észtországban és Lettországban az MDR-TB aránya tíz év óta stabilan 11,3 százalék, illetve 10,8 százalék.

A leggazdagabb országokban, például Franciaországban, Nagy-Britanniábn, Hollandiában, Új-Zélandban 1 százalék alatt van a gyógyszerellenálló TBC aránya.

A világon 2006 óta az összes rezisztens TBC-s eset fele történt Kínában és Indiában.

A TBC leggyakoribb formái 10 eurós költséggel könnyen kezelhetők, ha idejében diagnosztizálják. A hagyományos antibiotikumokkal szemben ellenálló új törzsek kezelése viszont 12-18 hónapig is eltarthat, és a gyógyszer ára több ezer euróra is rúghat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!