Friss hírek

2009.04.03. 10:27

EGÉSZSÉG - Majdnem odalett a lába a grépfrútdiéta miatt

<p>Kis híján amputálni kellett a lábát egy amerikai nőnek, akinél a napi grépfrútdiéta miatt veszélyes vérrög keletkezett. Erről a Lancet című brit orvosi lap számolt be pénteken.</p>

A 42 éves nő 2008 novemberében került kórházba a Csendes-óceánparti Washington állam fővárosában, Olympiában. Légszomja volt, szédült, nehezen járt. Az ultrahangvizsgálat nagy vénás vérrögöt talált a bal lábban. Fennállt a veszély, hogy elveszíti a lábát, de az orvosok véralvadásgátlót juttattak közvetlenül a vérrögbe, és így sikerült azt biztonságosan feloldaniuk.

Utóbb kiderült, hogy az asszony előző napon viszonylag hosszú időn, másfél órán át vezetett, naponta szedett ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát, és egy olyan génvariánsa volt, amely rendellenes vérrögképződésre hajlamosít. Mindhárom körülmény jól ismerten mélyvénás trombózist okozhat.

De az "utolsó csepp a pohárban" az lehetett, hogy a páciens három nappal korábban fogyókúrázni kezdett, és ennek keretében minden reggel megevett egy grépfrútot.

Ismeretes, hogy a grépfrút leve hatástalanítja a CYP3A4 jelű enzimet, amely a fogamzásgátló ösztrogén hormont bontja. Az ösztrogén viszont fokozza a vér alvadását, azaz a rögképződést. Ha tehát nem bomlott le az ösztrogén, akkor fokozódott a vérröképződési hajlam.

A grépfrút leve csak lassan bomlik le, ami azt jelenti, hogy mindennapi bevitel esetén a hatása halmozódik. Vagyis a fogyókúra harmadik napján a nő szervezetében az ösztrogénszint már a normálisnak a sokszorosa lehetett, ami elősegítette a vérrög kialakulását.

A mélyvénás trombózist szokták a repülőgépek turistaosztályának betegségeként is nevezni, mivel a szűkös helyen órákon át mozdulatlanul ülőknél könnyebben lép fel. Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy egyébként bármilyen helyzetben keletkezhet trombózis, ha tartósan behajlított lábbal ülünk, akár autóban, akár munkahelyen vagy otthon. A vérrögképződési hajlamot fokozzák a fogamzásgátló tabletták és örökletes tényezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!