Friss hírek

2009.04.03. 14:42

EGÉSZSÉG - Bebizonyították, hogy a szív sejtjei egész életen át megújulnak

<p>Svéd tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy a szívszövetekben egész életünkön át van folyamatos sejtújulás. A felfedezés utat nyithat a szívrohamok vagy betegségek okozta szövetkárosodás kezeléséhez.</p>


A tudomány számára ismeretes, hogy az emberi test egyes sejtjei hetente megújulnak, mások viszont az élet során már soha sem cserélődnek ki. Régóta folyik vita arról, hogy a szív sejtjei megújulnak-e. A szívgyógyászok többsége szerint nem.

A stockholmi Karolinska Intézet azonban bejelentette, hogy kutatói bizonyítékot találtak a szívsejtek folyamatos megújulására. Eszerint egy 20 éves embernél minden évben a szívsejtek 1 százaléka cserélődik ki. Ez a megújulási arány az élet során fokozatosan csökken, és egy 75 éves embernél már csak évente a szívsejtek 0,5 százaléka cserélődik ki.

A kutatók érdekes módszert alkalmaztak annak meghatározására, hogy a kísérleti alanyok szívében milyen idősek a sejtek: megmérték a C-14 szénizotóp mennyiségét. Abból indultak ki, hogy a hidegháború alatti nagy kísérleti atomrobbantások miatt annak idején lényegesen megnőtt ennek az izotópnak a légköri koncentrációja. Az izotóp bekerült a szervezetekbe is, ahol tárolódik, kimutatható a sejtekben.

Mivel a C-14 izotóp szintje az elmúlt évtizedek során változott, így a sejtekben található mennyisége alapján meg lehet állapítani, hogy az adott sejt mikor keletkezett - olvasható a Karolinska Intézet közleményében.

Természetesen a svédek által bebizonyított sejtújulási tempó nem elég egy szívroham okozta szövetkárosodás helyreállításához. De a felfedezés alapján további kutatások felderíthetik, hogyan lehetne stimulálni a szív sejtmegújító mechanizmusát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!