Friss hírek

2009.04.17. 13:00

Drezdában és Minneapolisban is versenyben magyar filmesek

<p>A kedden kezdődött drezdai rövidfilmfesztivál fődíjáért van versenyben Béres Dániel Malter és Nemes Jeles László Türelem című munkája. Gigor Attila A nyomozó című vizsgarendezése pedig "a legjobb narratív filmnek" járó díjért indul a csütörtökön indult minneapolisi nemzetköi filmfesztiválon - adta hírül pénteken a Magyar Filmunió.</p>

Négy kontinens több mint 40 alkotójával versenyeznek Béres Dániel és Nemes Jeles László rövidfilmjei Drezdában. A közép-európai politikai változások jubileuma alkalmából "20 évvel a forradalom után" címmel külön programot mutatnak be a németországi fesztiválon. A válogatásba két magyar rövidfilm kapott meghívást, Kenyeres Bálint Európa Filmdíjas Before Dawn című munkája és Oláh Lehel Gubera című rendezése.

Magyarországról érkező játékfilmeket is bemutatnak a napokban kezdődött minneapolisi és houstoni fesztiválokon. A csütörtökön kezdődött minneapolisi nemzetközi filmfesztiválra a világ minden tájáról érkeztek mozgóképek. Magyarországról Lakatos Róbert Bahrtalo! című road movie-ja és Gigor Attila A nyomozó című vizsgarendezése kapott meghívást. Az Anger Zsolt és Rezes Judit főszereplésével készült filmet tizenkét vetélytárssal együtt a legjobb narratív filmnek járó díjra jelölték a minneapolisi szervezők.

A texasi Houstonban pénteken kezdődik a WorldFest. A tíznapos fesztiválon csaknem 60 külföldi játékfilm debütál az amerikai közönség előtt, köztük Till Attila Pánik és Almási Tamás Marió, a varázsló című alkotása.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!