Friss hírek

2009.04.02. 20:20

Drasztikus megszorításokra kényszerülnek a kórházak - RTL Híradó

<p>Nincs zsemle, csak kenyér. Ráadásul tejet nem, csak teát kapnak a makói kórház betegei. Az intézmény spórolni kezdett, mert kevesebb pénzt kap az államtól. Arról korábban már beszámolt az RTL Híradó, hogy a kórházak idén 7 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak. A szaktárca a válság miatt csökkenő járulékbefizetésekkel indokolta a megszorítást. A Híradó által megkérdezett kórházakban arra számítanak, hogy nőni fognak a várólisták.</p>

Villanyoltás szigorúan este kilenckor, de nemcsak az áramon spórolnának a makói kórházban. A légkondicionálót csak az intenzív osztályon és a műtőkben kapcsolják be. A betegek nem ötször, hanem csak háromszor kapnak enni.

A spórolás a betegellátást is érinti. A laboratórium eddig 250-300 vizsgálatot végzett el, ezt most 200 beteg alá szeretnék vinni - mondta Pásztor István, a makói kórház gazdasági igazgatója. A tervezettnél ők 150 millió forinttal kapnak kevesebb pénzt az államtól. De minden kórházat érintett az elvonás, mindenhol másként keresik a megoldást.

Lakner László, a szombathelyi Markusovszky Kórház főigazgató-főorvosa azt mondta, nem tudnak kevesebb létszámmal megfelelni, az orvosi ellátáshoz, nővérellátáshoz szükséges eszközöket nem tudják csökkenteni, a bérköltség az egyetlen, amiben látnak mozgásteret - mondta.

A Fidesz szerint a járulékbefizetés tovább fog csökkenni, és éves szinten 100 milliárd is lehet a bevétel kiesés, ezért szerintük nem elvonni kellene. "Azt látni mindenhol, hogy az épeszű országok a gazdasági válság közepette a szociális szférát erősítik, és nem forrást vonnak el belőle. Pénzt tesznek az oktatásba és az egészségügybe" - mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa.

A minisztériumban a szerdán takarékossági okok miatt bevezetett új finanszírozási rendszerben látják a megoldást. Ez azonban nem egyformán jó minden kórháznak.

"Általánosságban azt lehet mondani, hogy a nagyobb intézeteknek kedvez a rendszer, de azt nem lehet mondani, hogy a kicsiket tönkre fogja tenni" - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az április 1-én indult rendszert május végén értékelik, és azt ígérték, ha kell, változtatnak rajta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!