Friss hírek

2009.04.10. 12:44

Draskovics Tibor: megjelent a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus Magyarországon

<p>Magyarországon megjelent a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus - ezt mondta pénteken a Független Hírügynökségnek az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor megerősítette, hogy politikusok és neves közéleti személyiségek voltak a célpontjai annak a csoportnak, amelynek tagjait szerda éjszaka fogta el a rendőrség Pest megyében. A szaktárca vezetője nem kívánta kommentálni azt a pénteki lapértesülést, amely szerint marad az igazságügyi minisztérium élén a kormányfő-váltás után is.</p>

Széles körű előkészítés után fogták el a rendőrök szerda éjjel annak a csoportnak a tagjait, akik nagyon súlyos merényletekre készültek - mondta a Független Hírügynökségnek pénteken az igazságügyi és rendészeti miniszter, miután a Nemzeti Nyomozó Irodában találkozott az akcióban részt vevő rendőrökkel. Draskovics Tibor jó hírnek nevezte, hogy a rendőrség szerinte tudja, hogyan kell felvenni a harcot ezzel a veszélyes jelenséggel szemben.

A miniszter az akció és a nyomozás részleteiről nem kívánt beszélni, ám annyit elárult, hogy politikusok és a magyar közélet meghatározó személyiségei voltak a célpontok. Draskovics Tibor szerint ezek az emberek a demokráciát akarták megingatni, lerombolni Magyarországon. A tárcavezető hozzátette: a terroristák a demokratikus, jogállami rendszert kívánják támadni, így az, hogy éppen ki van kormányon, az számukra majdnem mindegy.

A robbantást feltehetően tervező férfit három társával együtt szerda este a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai fogták el Százhalombattán és Zuglóban, amikor egy bombagyártó műhelyt lepleztek le. A férfit azzal is gyanúsítják, hogy szerda éjszaka megpróbálta felrobbantani Ecsődi László országgyűlési képviselő házát. Egyebek mellett terrorcselekménnyel és emberölés előkészületével gyanúsítják.

A megalapozott gyanú szerint ő volt az a támadó is, aki még 2007 decemberében két lövést adott le Hiller István házára. A merénylet idején több országgyűlési képviselőt is megfenyegettek. Ecsődi László adonyi házára 2007 végén már dobtak Molotov-koktélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!