Friss hírek

2009.04.10. 14:38

Down-szindrómás gyermekek és kortárs festők közös kiállítása

<p>Down-szindrómás gyermekek és kortárs festők közösen készített festményeiből nyílt kiállítás pénteken a fővárosban. A tárlatot április 10-től 23-ig bárki ingyen megtekintheti a Magyar Telekom székházában. A zárónapon pedig árverésen lehet licitálni a festményekre, a bevételt pedig egy Nyíregyházán felépülő úgynevezett korai fejlesztő központra fordítják majd.</p>

A Vígszínházban márciusban tartott első Down-napon kezdték el neves kortárs festők és Down-szindrómás gyerekek közösen festeni a képeket, amelyeket végül a művészek fejeztek be. Ezeket az alkotásokat állították ki pénteken. A művészek között van többek között Wahorn András és efZámbó István.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke a kiállítást megnyitó tájékoztatón elmondta: Magyarországon körülbelül 10 ezer Down-szindrómás él, évente körülbelül 160-an érkeznek a világra ezzel a kromoszóma-rendellenességgel. Közülük minden harmadik gyermeket a kórházban hagynak, szüleik lemondanak róluk. A többnyire állami gondozásban felnövő gyermekek egész életükben vegetálnak, pedig megfelelő korai fejlesztéssel ők is ép társaikhoz hasonló életet tudnának élni - tette hozzá.

A festmények április végi aukcióján Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója lesz a házigazda és kikiáltó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!