Friss hírek

2009.04.12. 07:49

Csak elektronikusan lehet mezőgazdasági támogatásokat igényelni

<p>Elindult a 2009 évi területalapú és több más közvetlen, valamint vidékfejlesztési támogatás igénylése. A tavalyi évhez képest változás, hogy idén először minden gazdálkodónak elektronikusan kell kitöltenie a kérelmeket legkésőbb május 15-ig.</p>

Az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közleménye szerint a papíralapú formanyomtatvány mostantól a múlté, kérelmezésre és adatváltoztatásra is kizárólag a www.mvh.gov.hu honlapon elérhető kitöltő felület használható, a mellékleteket egyes intézkedéseknél viszont továbbra is papíron várja a hivatal. Az elektronikus eljárásnak egyebek közt igen nagy előnye, hogy kiszűri a formai hibákat, emiatt tehát nem kell szankciótól tartani. Előbbre lépés az is, hogy a tavalyi tízzel szemben, ez évben már tizenhat támogatást lehet ily módon igényelni.

Az esetleges kitöltési nehézségek miatt körülbelül 800 képzett falugazdász és agrárkamarai tanácsadó nyújt ingyenes segítséget az ügyfeleknek. A szükséges infrastruktúrával, országosan csaknem 900 "e-ponton" előre egyeztetett időpontban, ütemezetten megkezdődött az egységes kérelmek elektronikus kitöltése.

Az ebben való részvétel számos feltétele közül fontos, hogy a gazdálkodó mint regisztrált ügyfél szerepeljen a hivatal nyilvántartási rendszerében és a falugazdásztól vegye át a zárt borítékban érkező ügyfélkapu használatára jogosító azonosító számot. Ha ilyen számot falugazdászától, vagy postán nem kapott az MVH megyei kirendeltségein juthat hozzá.

A kérelembenyújtáshoz szükséges ismeretek elsajátításához további információkat nyújt az e-kerelem.mvh.gov.hu internetes portál, továbbá az MVH honlapon található oktatófilm. Az egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérdéseivel bárki fordulhat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központi ügyfélszolgálatához a 06/1-374-3603 és a 06/1-374-3604-es telefonszámon, illetve a 06/40-100-505-ös kék számon, de elektronikus úton is megküldheti ezeket a hivatalnak, az [email protected] internetes címre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!