Friss hírek

2009.04.22. 21:28

Bolíviai merénylet-kísérlet: a Külügyminisztérium segít hazaszállítani Magyarosi Árpád holttestét

<p>Segít hazaszállítani a román hatóságoknak a magyar Külügyminisztérium a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét. Az még kérdéses, hogy pontosan mikor. Közben a Buenos Aires-i magyar nagykövet hamarosan beszélhet a szintén Bolíviában előzetes letartóztatásban lévő Tóásó Előddel.</p>

A magyar Külügyminisztérium már korábban felajánlotta a román hatóságoknak, hogy segítenek a Bolíviában egy feltételezett merénylet-kísérlet miatt lelőtt erdélyi magyar Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában. A jegyzék közben megérkezett, amelyben Románia kéri a magyar közreműködést - mondta el a Független Hírügynökségnek szerdán este Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy a lelőtt férfi családja is azt kérte a külügyi tárcától, hogy segítsenek a hazaszállításban.

Az még kérdéses, hogy mikor szállíthatják el a dél-amerikai országból Magyarosi Árpád holttestét, ahogyan az is, hogy Romániába vagy Magyarországra kerül. Ez attól függ, hogy a család hol szeretné eltemetni - tette hozzá a szóvivő.

Szelestey Lajos elmondta azt is, hogy Józsa Mátyás, Buenos Aires magyar nagykövete hamarosan beszélhet a merénylet-kísérlet miatt Bolíviában előzetes letartóztatásban lévő Tóásó Előddel. A magyar férfi ugyanis kért a konzuli segítséget, így a helyi tiszteletbeli konzul mellett az argentin magyar nagykövet meglátogatja.

Józsa Mátyás közben végiglátogatja a bolíviai külügyminisztériumot, az ügyészséget és a rendőrséget is, hogy a magyar hatóságok is választ kapjanak arra, pontosan mi történt.
Balázs Péter, az új magyar külügyminiszter kedden még kételkedett ugyanis a hivatalos bolíviai verzióban, amely szerint az államfő elleni merénylet meghiúsítása közben öltek meg a kommandósok két magyart.

A múlt héten Bolíviában kommandósok rajtaütöttek egy csoporton, amely a hivatalos verzió szerint merényletet tervezett az államfő ellen. A rajtaütés közben meghalt a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores Eduardo és a romániai magyar Magyarosi Árpád. Szintén a merénylet-kísérlet miatt előzetes letartóztatásba helyezték Tóásó Elődöt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!