Friss hírek

2009.04.24. 05:12

BOLÍVIAI MERÉNYLET: egyelőre Bolíviában marad Magyarosi Árpád holtteste, Tóásó Előd látlelete azonban elkészülhet

<p>Legkorábban vasárnap hozhatják Budapestre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét, ugyanis egyelőre nem kapták meg a hazaszállításához szükséges iratokat - mondta a Független Hírügynökségnek Józsa Mátyás, Buenos Aires-i magyar nagykövet. A hazahozatallal kapcsolatban felmerült, hogy akár már pénteken repülőgépre tehetik a férfi földi maradványait, azonban ezt nem sikerült elintézni. A jelenlegi állás szerint viszont pénteken elkészíthetik Tóásó Előd látleletét.</p>

Egyelőre nem kerülhet haza Magyarosi Árpád holtteste, mert még hiányoznak a szállításához szükséges okmányok, vagyis a férfi korábban lefoglalt személyi igazolványa és útlevele. Az iratokat a La Paz-i ügyészi hivatalnak kell kibocsátania, azonban ez még nem történt meg. Józsa Mátyás Buenos Aires-i nagykövet elmondta, hogy azért nem sikerült megszerezniük a szükséges papírokat, mert nem tudták elérni az ügyészt, aki feltételezett összeesküvést vizsgálja. A nagykövet szerint, ha pénteken hozzájutnak az okmányokhoz, akkor legkorábban vasárnapra hozhatják haza a holttestet.

A magyar Külügyminisztérium - bár hivatalosan nem kértek tőlük segítséget - már korábban felajánlotta a román hatóságoknak, hogy intézkednek az erdélyi Magyarosi Árpád maradványainak hazaszállításában. A nagykövet korábban elmondta, hogy az ügyben csütörtökön jelentős lépések történtek, és gyakorlatilag már csak a hiányzó papírok jelentenek akadályt.

Tóásó Előd ügyében is fejleményekről számolt be Józsa Mátyás. Elmondta, hogy valószínűleg pénteken lehetőségük lesz látleletet készíteni a fiatalember sérüléseiről. A vizsgálatot csütörtökön akarták elvégezni, mert a férfi testén a "letartóztatás során alkalmazott kényszerintézkedés" nyomai látszanak. A dolog azonban nem történt meg, mert valamilyen "véletlen" folytán egyetlen bírósági orvosszakértő sem ért rá. A független orvosi vizsgálat elvégzésére egyre égetőbb, hiszen csak addig van értelme, amíg a sérülések nem tűnnek el. Tóásó Előd ügyvédje korábban már beadott egy panaszt emiatt, és a nagykövet is ragaszkodik ahhoz, hogy végére járjanak az esetnek.

Mint ismert, múlt héten egy Santa Cruzi szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores Eduardo-t, a romániai magyar Magyarosi Árpádot, és egy ír fiatalembert, Michael Dwyer-t. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. A hivatalos verzió szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!