Friss hírek

2009.04.18. 12:23

Befejeződött a szakszervezeti demonstráció a Kossuth téren

<p>Befejeződött szombaton déli 12 órakor a Kossuth téren a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének demonstrációja. Az emberek többsége a környező utcákon keresztül már el is indult a Parlamenttől.</p>


Az MSZOSZ és a hozzájuk csatlakozó érdekképviseleti konföderációk a kormány eddig megismert megszorítási tervei ellen tiltakozva hirdették meg demonstrációjukat. A rendezvényre érkezők a belvárosi Alkotmány és Akadémia utcában gyülekeztek, majd onnan vonultak át délelőtt 11 órakor a Kossuth térre. Az ország különböző pontjairól néhány ezren érkeztek az Országház elé.

A szervezők még délelőtt felolvastak egy petíciót követeléseikről. A dokumentumot később átadták a Miniszterelnöki Hivatal, az MSZP, a Fidesz és a KDNP képviselőinek, az SZDSZ-től és az MDF-től azonban nem vette át senki.
A miniszterelnöknek címzett petícióban - egyebek mellett - az szerepel, hogy haladéktalan egyeztetéseket követelnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban. Azt is el akarják érni, hogy legyenek nyilvánosak a megszorító intézkedésekhez kapcsolódó elemzések és hatástanulmányok. Követelik továbbá a válsághelyzetre való tekintettel átmeneti adók bevezetését az értékesebb vagyontárgyakra és tőkejövedelmekre. A levélben az is szerepel, hogy elutasítják a válságkezelést célzó tervezett intézkedéseket, mert azok nem az arányos teherviselésen alapulnak.
A petíciót az MSZOSZ mellett az összes szakszervezeti konföderáció aláírta.

A szervezők a demonstráció megkezdése után egy órával, délben jelentették be, hogy befejeződött a rendezvény. Az emberek többsége elindult hazafelé, negyed egy körül már a tér háromnegyed része kiürült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!