Friss hírek

2009.04.30. 16:21

Az MNV nem minősíti az elődszervezetek tevékenységét

<p>A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem minősíti az elődszervezetek és azok vezetésének munkáját, és mindenben együttműködik a nyomozóhatóságokkal a négy cég korábbi privatizációja ügyében hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indult eljárásban - mondta a Független Hírügynökségnek Száraz Gábor, az MNV szóvivője. A Fővárosi Főügyészség egy hónapja a Mol, a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., az FHB Bank és a Nemzeti Lóversenyfogadás-szervező Kft. magánkézbe adása miatt rendelt el eljárást egy hónapja.</p>

A Fővárosi Főügyészség egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, azaz még nincs gyanúsított. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az Állami Számvevőszék hivatalból mindig megküldi éves jelentését az ügyészségnek. Ennek tartalma alapján az ügyészség úgy ítélte meg, hogy több privatizációs ügy kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja állapítható meg és március végén elrendelte a nyomozást. Az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatja le.

Bartha László, az NNI szóvivője az üggyel kapcsolatban mindössze annyit árult el, hogy hűtlen kezelés miatt folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, azaz nincs gyanúsított.

A MTV Híradója szerdán este számolt be a nyomozásról. Információik szerint a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., a MOL, a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Nemzeti Lóversenyfogadás-szervező Kft. privatizációjával kapcsolatban merült fel a gyanú. Úgy tudják, hogy 2004 és 2007 között legkevesebb 15 milliárd forint kárt okoztak az államnak a cégek privatizálásakor.

Az MNV ismeri a számvevőszéki jelentést, tájékoztatták őket arról, hogy a korábbi vagyonkezelők jogutódjaként viszik tovább az ügyeket, de az elődök munkáját nem minősítik - mondta Száraz Gábor. Az ÁSZ 2007-ről szóló jelentését már az MNV kapta meg, benne az ÁPV Rt.-re vonatkozó megállapításokról, s jól láthatóan a két szervezet között nézeteltérés volt - tette hozzá. Erről nem akarnak külön állást foglalni, arra törekszenek, hogy minden segítséget megadjanak a nyomozóhatóságoknak: a kérdésekre válaszolnak, a dokumentumokba betekintést engednek - mondta a szóvivő.

Arról nem tud az MNV szóvivője, hogy a büntetőeljárásban már megkeresték volna őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!