Friss hírek

2009.04.17. 18:35

Az idei influenza-szezonban csaknem 300 ezer ember betegedett meg

<p>Az idei influenza-szezonban körülbelül 300 ezren betegedtek meg - mondta a Független Hírügynökségnek Szolnoki István pénteken. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy hivatalosan még nem ért véget a járvány, hiszen még a múlt héten is csaknem 5 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Különösen az idősebbeknek kell most vigyázniuk, mert az influenzajárványok végén ők vannak leginkább kitéve a vírusnak.</p>

A szakember elmondta: idén valamivel többen fertőződtek meg, és az influenzajárvány jobban elhúzódott, mint tavaly. Abban is különbözött az idei járvány, hogy nem egyszerre minden területen volt a csúcson, hanem nyugatról kelet felé haladt. Hozzátette: szerencsére nem igazolódott be sem Európában, sem Magyarországon az a prognózis, hogy a most leginkább fertőző H3N2 influenza A vírusa sokkal súlyosabb lefolyású betegséget okoz, mint a korábbi vírusok. Bár korábban ugyanez a vírus Ausztráliában több halált is okozott, Európában erre - legalábbis mostanáig - nem volt példa.

Szolnoki István hangsúlyozta: a mostani influenza-szezon végén, hasonlóan a korábbi évekhez, kétszer-háromszor nagyobb a fertőzöttek között a 60 év felettiek aránya, mint a korábbi hetekben. Különösen számukra fontos, de a főosztályvezető-helyettes mindenkinek javasolja, hogy minél több C vitamint fogyasszanak. Ha tehetik, egyenek sok déligyümölcsöt, citromot, narancsot, mandarint vagy kiwit.

A szakember szerint mindez azért is nagyon fontos, mert az influenza szövődményei - mint például a tüdőgyulladás - ilyenkor sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki. Hozzátette: a tapasztalatok és a nemzetközi adatok alapján ráadásul az influenza-szövődmények 3-5 százaléka halállal végződik. Idén európai adatok még nincsenek, csak amerikaiak: bár a korábbi évekhez képest kevesebb volt az USA-ban az influenza-szövődmények száma, így is 45 gyermek halt meg emiatt. Igaz, az idei járványt Észak-Amerikában egy H1N1, míg Európában egy H3N2 típusú influenzavírus okozta.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint a 15. héten április 6-12. között az előző hetihez képest felére csökkent az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma (4 900 fő). A legtöbben Somogy megyében fertőződtek meg, de sokan mentek orvoshoz a fővárosban, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. A betegek 21,4 százaléka 15 éven aluli, 34,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 28 százaléka 35-59 éves, 15,8 százaléka 60 éven felüli volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!