Friss hírek

2009.04.03. 12:48

Az adatvédelmi biztos szerint ésszerű időhatáron belül vissza kell adni a lefoglalt adathordozókat

<p>Az adatvédelmi biztos elfogadhatatlannak tartja, hogy a rendőrség által lefoglalt, személyes jellegű információkat tartalmazó számítógépeket, adathordozókat csak jelentős késedelemmel kapják vissza a tulajdonosok. Jóri András pénteki közleményében arra figyelmeztet, hogy a lefoglalt adathordozókon tárolt információkhoz való hozzáférés csak éssszerű időhatáron belül korlátozható.</p>

Az adatvédelmi biztoshoz panasszal fordult egy állampolgár, akinek számítógépét bűncselekmény gyanújával foglalta le a rendőrség. Ezt követően csaknem fél évig hiába kérte, hogy a büntetőeljárás lefolytatásához nem szükséges személyes információit visszakaphassa.

Jóri András vizsgálatában megállapította, hogy a nyomozással össze nem függő adatok tárolásának ideje a szakértői vizsgálat időtartamához igazodik, ami több hónap is lehet. Az érintett információs önrendelkeséi jogát a büntetőeljárás ugyan korlátozhatja, de ez nem mutathat túl azon a célon, amelyet az eljárás szolgál. A biztos megállapította, hogy a hat hónapos késedelem egyértelműen túllépte azt az ésszerű időtartamot, amely a büntetőeljárás sajátosságaival magyarázható.

A közlemény szerint ugyanakkor a rendőrség igazságügyi informatikai szakértőjének vizsgálata során az adatbiztonság követelményei az eljárásban érvényesültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!