Friss hírek

2009.04.10. 13:44

Átképzési alap a munkanélkülieknek Franciaországban

<p>A francia elnök pénteken bejelentette egy új továbbképzési alap létrehozását, amellyel a válság miatt állásukat elvesztő dolgozókon kívánnak segíteni. A másfél milliárd eurós (körülbelül 450 milliárd forintos) programot az állami költségvetésből fedezik, és a gazdasági válság idejére biztosít át- illetve továbbképzéseket.</p>

Nicolas Sarkozy úgy fogalmazott: "most mindenkinek azért kell küzdenie, hogy ne kényszerüljünk több létszámcsökkentésre". Az államfő a francia szakszervezetek és munkáltatók vezetői előtt kijelentette: "Előnyt kell kovácsolnunk abból, hogy válság és visszaesés van, és ezt az időt arra kell kihasználnunk, hogy a dolgozókat átképezzük és felkészítsük a válság utáni időszakra".

A munkanélküliek átképzésére szóló alapot egyébként a második legnagyobb francia szakszervezet, a CFDT javasolta, még februárban. Akkor szinte valamennyi szakszervezet együtt demonstrálva, több mint egymillió ember vonult végig Párizs utcáin, hogy nyomatékot adjon ennek a követelésnek. Márciusban volt egy újabb nagy tüntetés, a harmadikat pedig május elsejére tervezik a szakszervezetek.

Ez év első két hónapjában több mint 170 ezer ember vesztette el az állását Franciaországban, így 2,2 millió fölé emelkedett a munkanélküliek száma a csaknem 60 milliós országban.

A francia kormány számításai szerint az ország gazdasági teljesítménye idén másfél százalékkal esik majd vissza, de abban bíznak, hogy jövőre már ismét emelkedik ez a mutató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!