Friss hírek

2009.04.23. 06:03

Árverés a Down-szindrómás gyermekek és kortárs festők közös képeiből

<p>A Down-szindrómás gyermekek és kortárs festők közösen készített festményeiből nyílt kiállítás április 23-ig, csütörtökig látható a Magyar Telekom székházában. A zárónapon árverésen lehet licitálni a festményekre, a bevételt pedig egy Nyíregyházán felépülő, úgynevezett korai fejlesztő központra fordítják majd.</p>

A Vígszínházban, márciusban tartott első Down-napon kezdték el neves kortárs festők és Down-szindrómás gyerekek közösen festeni a képeket, amelyeket végül a művészek fejeztek be. Ezeket az alkotásokat állították ki április 10-től. A művészek között van többek között Wahorn András és efZámbó István.

A festmények csütörtöki aukcióján Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója lesz a házigazda és kikiáltó.

Magyarországon körülbelül 10 ezer Down-szindrómás él, évente körülbelül 160-an érkeznek a világra ezzel a kromoszóma-rendellenességgel. Közülük minden harmadik gyermeket a kórházban hagynak, szüleik lemondanak róluk. A többnyire állami gondozásban felnövő gyermekek egész életükben vegetálnak, pedig megfelelő korai fejlesztéssel ők is ép társaikhoz hasonló életet tudnának élni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!