Friss hírek

2009.04.09. 18:57

Amnesty International: ne küldjék vissza az afgánokat Görögországba!

<p>Nem biztonságos Görögország a békéscsabai befogadó állomáson tartózkodó afgánok számára, ezért az Amnesty International (AI) arra kéri a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy Magyarországon vizsgálják meg az afgánok kérelmét - tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget az Amnesty International.</p>

Az AI már több jelentésben is kifejtette, hogy Görögország nem biztonságos az ott menedékjogért folyamodók számara. A görög hatóságok súlyosan sértik a menedékkérők emberi jogait és veszélyeztetik életüket azzal, hogy nem teljesítik a minimális európai uniós menedékjogi követelményeket sem. A jogvédők egy európai uniós rendeletre hivatkozva kérik most a Bevándorlási Hivatalt, hogy humanitárius okokból vagy, mert a célország nem nyújt kellő védelmet, Magyarországon vizsgálják ki az afgánok menedékjogi kérelmét - áll a közleményben.

A Békéscsabán tartózkodó afgánok ügye hétfőn kapott nagyobb nyilvánosságot. Ekkor egyikük kiugrott a Békéscsabai Menekülteket Befogadó Állomás egyik második emeleti szobájából. A 29 éves férfi a zuhanás következtében gerincsérülést szenvedett, illetve eltörte az egyik kezét és lábát is. Azért ugrott, mert közölték vele, hogy visszatoloncolják Görögországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!