Friss hírek

2009.04.16. 19:11

Amerikában 18, Európában 13 százalékkal csökkennek az autóeladások idén

<p>Az autóiparban idén az Egyesült Államokban 18 százalékos, Nyugat-Európában pedig 13 százalékos visszaeséssel számolnak a Calyon Bank elemzői. A csütörtöki közlemény szerint márciusban a legtöbb autógyártó további csökkenésről számolt be, de vannak kivételek is, a Fiat például csaknem 15 százalékkal növelte termelését.</p>

A dokumentum szerint a BMW tavaly márciushoz képest 20,7 százalékos, a GM 18,4 százalékos, a Daimler 14,5 százalékos, a Renault 9,2 százalékos, a Toyota 9 százalékos, a Peugeot 8,3 százalékos, és a Ford 8 százalékos csökkenésről számolt be. Az előző év márciusához képest a Fiaton kívül a VW-nél regisztráltak 1,8 százalékos emelkedést.

Nyugat-Európában az előző évhez képest márciusban 8 százalékos csökkenés volt az autóeladásokban a bevezetett intézkedések - pl. roncsprémium, három extra munkanap - ellenére. A legkevesebb eladott autót Spanyolországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták márciusban, itt 38,7 százalékkal, illetve 30,5 százalékkal estek az eladások 2008-hoz képest. Több autót adtak el viszont Franciaországban és Olaszországban, 8 illetve 0,2 százalékkal.

Szintén jelentősen, 40 százalékkal emelkedett Németországban az eladási mutató a 2500 eurós kormányzati intézkedésnek, a roncsprémiumnak köszönhetően. Calyon Bank autópiaci elemzője szerint ez azonban csak késlelteti a kereslet csökkenését, hiszen előrehozott vásárlásokat generál. Az intézkedés azonban nem szünteti meg a kereslet csökkenését, ami a következő negyedévben okoz majd nagy esést az értékesítésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!