Friss hírek

2009.04.23. 20:23

Államellenes bűncselekményként kezelik Tóásó Előd ügyét Bolíviában - 30 évet kaphat

<p>Akár harminc évet is kaphat a Bolíviában elfogott Tóásó Előd, aki Eduardo Rózsa-Flores társaságában volt, mikor a múlt héten kommandósok csaptak le rájuk. A fiatalember egyébként Rózsa-Flores kérésére ment Santa Cruzba, hogy bizonyos informatikai kérdésekben segítsen neki - mondta a Független Hírügynökségnek Józsa Mátyás, a most Bolíviában tartózkodó magyar nagykövet.</p>

Józsa Mátyás elmondta, hogy Tóásó Előddel való beszélgetése alapján úgy gondolja, hogy a fiatalembert Rózsa-Flores már korábbról ismerte. A fiatalember vélhetően munkanélküli volt és ezért vállalta el Flores felkérését, hogy menjen Santa Cruzba, informatikai ügyekben segíteni. Pénzt nem, csak szállást és ellátást kapott. A kommandós akcióban az mentette meg az életét, hogy átvillant az agyán: nincs más lehetőség, mint a földre feküdni. Látszik rajta, hogy tudja: újjászületett aznap - mondta Józsa Mátyás.

A nagykövet szerint a helyi hatóságok korábban minden segítséget megadtak neki, fogadta a kormány kabinetfőnöke és meglátogathatta Tóásót is. Azóta azonban a hatóságok mintha "befékeztek volna". Az ügyész csütörtökön azt mondta, hogy az ügyben nem tud tájékoztatást adni. Arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgárokkal kapcsolatos információkat miért nem adták ki korábban, nem tudott válaszolni. Helyeselte viszont, hogy a magyar kormány kész együttműködni az ottani hatóságokkal, ha erre tőlük felkérést kapnak, írásban.

Csütörtökön akartak látleletet készíttetni a fiatalember sérüléseiről is, de valamilyen "véletlen" folytán egyik bírósági orvos-szakértő sem ért rá.

A Tóásót védő ügyvédi irodától annyit sikerült megtudni, hogy Bolíviában az ügyet államellenes bűncselekményként kezelik. Az ottani büntető törvénykönyv alapján 30 évet kaphat. Bolíviában halálbüntetés nincs, de a büntetési tételeknek nincs alsó határa sem.

Helyi idő szerint délután a kommandós akcióban meghalt Magyarosi Árpád hazaszállítása kapcsán fog intézkedni, mert már megvannak a testet fogadók adatai, ezt közli az ottani szállítókkal.

Reggel a bolíviai sajtó képviselőinek tartott tájékoztatót a nagykövet, ahol ismertette a hivatalos magyar álláspontot. Eszerint az ügyet nem diplomáciai ügyként, hanem magyar állampolgárok ügyének tekintik, így is járnak el, vagyis biztosítják a konzuli védelmet.

Kifejtette azt is, hogy Morales elnök "elég markánsan nyilatkozott a nemzetközi - ír-horvát-magyar - vizsgálóbizottság felállításáról. Ezt először Morales mondta nyilvánosság előtt, de hivatalos megkeresést a Magyar Köztársaság nem kapott. Magyarország egyébként tartja magát a nemzetközi normákhoz, kerüli, hogy más országok belügyeibe avatkozzon. Ezen kívül felajánlotta a magyar kormány együttműködését, ha megkeresés érkezik Bolíviából a magyarok előélete kapcsán. Egyértelműsítette, hogy a magyar kormány nem támogat, nem segít terrorcselekményeket, de nem is tud felelősséget vállalni egyes állampolgárai cselekedeteiért.

Mint ismert, a múlt héten Bolíviában kommandósok rajtaütöttek egy csoporton, amely a hivatalos verzió szerint merényletet tervezett az államfő ellen. A rajtaütés közben meghalt a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores Eduardo és a romániai magyar Magyarosi Árpád. Szintén a merénylet-kísérlet miatt előzetes letartóztatásba helyezték Tóásó Elődöt. Közben a magyar külügyminisztérium is felajánlotta a román hatóságoknak, hogy segít hazaszállíttatni Magyarosi Árpád holttestét, de egyelőre hivatalosan nem kértek segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!