Friss hírek

2009.04.07. 09:51

Alábecsüljük a teljes kiőrlésű gabonák jelentőségét

<p>Csaknem kétszáz iskolában tart előadást a teljes kiőrlésű gabonafélék szerepéről Magyarország legnagyobb malomipari vállalata idén tavasszal. A különböző magvak és a bennük lévő rostok, vitaminok, ásványi anyagok kedvező élettani hatásait szeretnék megismertetni a gyerekekkel és szüleikkel - derül ki a cég keddi közleményéből. A szakemberek szerint a tájékoztató programokra azért van szükség, mert a magyarok alábecsülik a teljes kiőrlésű gabonák jelentőségét.</p>

Országosan hozzávetőleg kétszáz iskolába jut el idén tavasszal táplálkozástudományi ismeretterjesztő programjával a legnagyobb magyar malomipari vállalat. A szakemberek szerint ugyanis Magyarországon nem elég köztudott, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak fogyasztásával a szervezetbe bevitt rostok, nyomelemek és vitaminok mennyire jelentősek az egészség megőrzése szempontjából.

Azon túl, hogy a rostbevitel elsődleges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a túlsúly, az érrendszeri betegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében is rendkívül fontos- állítja Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettese.

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a koszorúér betegség, valamint az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázatát 28, illetve 35 százalékkal, a cukorbetegség előfordulását 20 százalékkal csökkenti és segít az emésztőszervi és érrendszeri betegségek megelőzésében is - olvasható a közleményben.

A gabonafélék fogyasztása Európa szerte, így Magyarországon is csökken, és az emberek többsége fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményt eszik. A teljes kiőrlésű lisztben több a nyomelem és vitamin, míg a fehér liszt gazdagabb a hízásért felelős szénhidrátban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!