Friss hírek

2009.04.05. 11:24

Afganisztáni amerikai katonai bázison a szabadon engedett ENSZ-tisztviselő

<p>Az Egyesült Államok egyik afganisztáni bázisára szállították vasárnap azt az amerikai ENSZ-tisztviselőt, akit egy nappal korábban engedtek szabadon fogvatartói - közölte az amerikai hadsereg. John Soleckit, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) quettai Képviseletének vezetőjét február másodikán rabolták el Beludzsisztán tartományban.</p>

Az afgán fővárostól hatvan kilométernyire északra található Bagram légibázis médiaosztálya megerősítette, hogy Solecki a bázison van, de ennél többet nem árult el. Az ENSZ és az Egyesült Államok kabuli képviselői nem tudták kommentálni az értesülést.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) quettai Képviseletének vezetője milyen körülmények között szabadult ki. A pakisztáni kormány egymilló rúpiát (2,7 milllió forint) ajánlott fel a Solecki kiszabadulásához vezető információkért. Malik csak annyit közölt, hogy minden, rendelkezésükre álló erőforrást felhasználtak.

John Soleckit február 2-án rabolták el, miközben munkába tartott az Iránnal és Afganisztánnnal határos pakisztáni tartomány fővárosában. ENSZ-jelzésekkel ellátott terepjárójára több fegyveres nyitott tüzet, eltalálva a sofőrt, aki a kórházba szállítás közben belehalt sebesüléseibe.Soleckit a kevésbé ismert Beludzsisztáni Egyesült Felszabadítás Front (BLUF) nevű szervezet rabolta el, aki kivégzésével fenyegetőzött, ha a pakisztáni kormány nem enged el több mint 1100 foglyot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!