Friss hírek

2009.04.16. 14:47

A sasokat figyelve fatolvajokat értek tetten a neten keresztül

<p>Egy fészkelő saspár megfigyelésére kihelyezett webkamera segítségével kaptak el fatolvajokat Észtországban. Ezt a balti ország természetvédelmi hatóságai közölték csütörtökön.</p>

Az észt hatóságok közlése szerint internetezők riasztották őket, miután a sasokat figyelve fűrészek zaját hallották meg a webkamerán keresztül. A közép-észtországi Jogeva erdőségének vadőrei rögvest a helyszínre siettek, ahol két, illegális fakitermelőt fogtak el - közölte Raivo Vadi, a helyi környezetvédelmi hivatal vezetője.

A tolvajok komoly büntetésre számíthatnak, mivel a fűrészeléssel megzavarták a sasokat. Márpedig a vontakozó észt természetvédelmi törvény értelmében március és augusztus között még megközelíteni is tilos a ragadozómadarak fészkelő helyeit.

Az 1,3 milliós Észtország Európa egyik legerdősebb térsége. Ráadásul a balti ország az internet tekintetében az egyik legjobban ellátott ország a földrészen.
Ezért a beceneve: "E-sztország".

Az észteknél rendkívül népszerűek a természetben elhelyezett webkamerák is. A sasok megfigyelését végző csoport elérhetősége, a www.looduskalender.ee/en/ az év elején példátlanul sok megkeresést regisztrált, amikor világszerte rengetegen voltak kíváncsiak a hóban játszadozó, eszegető vaddisznókra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!