Friss hírek

2009.04.06. 16:28

A pénzügyi stabilitás érdekében a megelőzésre hívja fel a figyelmet az MNB

<p>Az elmúlt félévben jelentősen erősödtek a világgazdasági válság negatív hatásai. Magyarország kedvezőtlen piaci megítélését az ország és az állam magas eladósodottsága, a magánszektor nagymértékű devizaadóssága, valamint az ország meggyengült növekedési képessége is fokozza - áll a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának a pénzügyi stabilitásról készült, hétfőn nyilvánosságra hozott állásfoglalásában.</p>

A romló piaci és gazdasági környezethez a hazai vállalatok és háztartások hiteligényük csökkentésével és aktivitásuk visszafogásával alkalmazkodnak. Magyarország külföldi finanszírozási igénye várhatóan csökken, eközben azonban a gazdaság recesszióba kerül. A Monetáris Tanács szerint a pénzügyi stabilitási kockázatokat növelné, ha a vártnál kedvezőtlenebb külső vagy belső feltételek miatt a hazai vállalatok és bankok esetében a források bevonása túlzott mértékben csökkenne, ez ugyanis a vártnál nagyobb és tartósabb gazdasági visszaesést okozna.

Az állásfoglalás szerint a hazai bankrendszer helyzetét a gazdaság visszaesése, a külső finanszírozási költségek emelkedése és a forint árfolyamának gyengülése negatívan érinti. A veszteségek fedezésére a bankrendszer jelenleg jelentős tőketartalékkal rendelkezik. A vártnál kedvezőtlenebb gazdasági és pénzpiaci környezet hatásainak kivédését azonban segítheti a bankok tőkehelyzetének további erősítése.

A Monetáris Tanács szerint a pénzügyi stabilitás fenntartásáért felelős hatóságoknak figyelniük kell a megváltozott környezetre. Folyamatosan nyomon kell követni a pénzügyi rendszer egészét érintő problémákat is, és az utólagos beavatkozás helyett a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt helyezni. Ezt szolgálhatják Magyarországon a többi között a felügyeleti jogkör kibővítését, a devizahitelezés kockázatainak kezelését, a hitelezési fegyelem erősítését, valamint a bankok hitel- és likviditási kockázatkezelésének erősítését szolgáló szabályozási lépések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!