Friss hírek

2009.04.23. 18:59

A Pentagon nem tudja, hogy valóban elfogták volna az al-Kaida iraki szárnyának vezérét

<p>Nem tudta megerősíteni idáig az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) azt a bagdadi bejelentést, hogy elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szárnyának vezetőjét. Ezt a Pentagon szóvivője közölte csütörtökön.</p>

Abu Omar al-Baghdadi állítólagos elfogását, ami Bagdadban történt volna csütörtökön, az iraki biztonsági erők szóvivője, Kászim Atta vezérőrnagy közölte napközben. A szóvivő szerint egy hírszerzési információ alapján vették őrizetbe az iraki erők a terrorhálózat iraki szárnyának vezérét.

Az ügy meglehetősen rejtélyes. Két évvel ezelőtt ugyanis az iraki kormány azt jelentette be, hogy harcban megölték a szunnita felkelőcsoportokat tömörítő Iraki Iszlám Állam, az al-Kaida ernyőszervezetének tartott mozgalom vezetőjét, aki nem más, mint Abu Omar al-Baghdadi.
2007 májusának elején az iraki belügyminiszter helyettes azt mondta, hogy Baghdadit az iraki fővárostól északra az iraki és amerikai hadsereggel folytatott fegyveres összetűzésben lőtték le, holttestét megtalálták és azonosították. Márpedig az a Baghdadi azonos azzal a Baghdadival, akit állítólag csütörtökön elfogtak. A 2006 októberben alakult Iraki Iszlám Államban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportja tölti be a vezető szerepet. A szövetség két éve felállított egy önjelölt kormányt is.

Az AFP francia hírügynökség szerint az amerikai megszálló erők véleménye az, hogy nem Baghdadi, hanem Abu Ajjúb al-Maszri az al-Kaida iraki szárnyának valódi vezetője. Csakhogy ugyancsak két évvel ezelőtt, egy szintén hivatalos iraki bejelentés szerint al-Maszri meghalt, méghozzá egy hatalmi harc eredményeként, miután terrorista társai végeztek vele egy belső összetűzésben, és az iraki vagy az amerikai erőknek nem volt közük a halálához.
Al-Maszri 2006 júniusában lett állítólag az al-Kaida iraki szárnyának vezére, azt követően, hogy az amerikaiak megölték elődjét, a hírhedt Abu Muszab al-Zarkavit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!