Friss hírek

2009.04.04. 07:54

A Pál utcai fiúk lengyelül - a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

<p>Felnőtt színészek és egy hatalmas, vízzel teli medence játsszák a főszerepet a Pál utcai fiúk lengyel színpadi változatában a hétvégén a budapesti Nemzeti Színházban. Michal Zadara rendezése nem gyerektörténet, hanem szembenézés a becsülettel, a méltósággal és a hatalommal. A varsói Nemzeti Színház Kisszínházának vendégjátékát a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében láthatja a magyar közönség szombaton és vasárnap este.</p>

A Pál utcai fiúk számos országban kötelező olvasmány, így Lengyelországban is generációk ismerik a füvészkerti grund történetét. A fiatal lengyel rendező, Michal Zadara felfogásában Molnár Ferenc regénye egy metafora, hiszen bármely korban vannak háborút játszó fiúk. Tisztességgel, becsülettel küzdenek, ám a rendező szerint ironikus és egyben szomorú, ahogyan minden érték szétfoszlik, amiért küzdöttek. Nem véletlen, hogy a lengyel előadásban nem gyerekszínészek, hanem érett férfiak alakítják a Pál utcai fiúkat. A történetbéli hősök egy fikcióban hisznek. Úgy tesznek, mintha a grund a hazájuk lenne, amelyért az életüket is készek feláldozni, és ez a rednező értelmezésében öregkorunkig elkísér. A felnőttek is tudatosan tartoznak valamilyen csoporthoz, szervezethez, fiktív egyesületeket találnak ki, amelyek éppoly abszurdak, mint ez a Pál utcai grund.

A varsói társulat Pál utcai fiúk előadásának a technikai kivitelezése is szokatlan. A budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadára egy hatalmas, vízzel teli medencét építenek fel, amely a füvészkerti tavat szimbolizálja. Ezt az újítást most először próbálja ki külföldön Michal Zadara.

A varsói Nemzeti Színház Kisszínházának vendégjátékát.szombaton és vasárnap este 7 órától láthatja a közönség lengyel nyelven, magyar feliratozással a budapesti Nemzeti Színházban.

További részletek a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján: www.btf.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!