Friss hírek

2009.04.23. 13:12

A munkahelyüket féltik a legjobban a magyarok - romlott a bizalmi index

<p>Magyarországon a munkahelyek biztonsága vált az emberek egyik legfőbb gondjává a gazdasági válság kapcsán. Az ACNielsen március-áprilisi, fogyasztói bizalmat mérő felmérése szerint a a megkérdezettek majdnem harmada a munkahelyét félti, míg az eddig vizsgált 50 másik országban ez az arány átlagosan 22 százalék. A magyarok legtöbbje - 96 százalék - úgy látja, hogy az országban gazdasági recesszió van.</p>

A magyar válaszadók második legnagyobb gondja a hiteleikkel kapcsolatos: 13 százalékuk szerint lehetnek problémái a hitellel. A válaszadók 10 százaléka a villany, gáz és fűtés árának emelkedésétől tart. 8-8 százalékuk szerint ad okot aggodalomra az általános gazdasági helyzet illetve a munka és a magánélet egyensúlya.

A felmérést 50 másik országban is elvégezték. A gazdasági helyzet miatt máshol 23 százalék aggódik, a munkahelyét 22 százalék félti. A munka és magánélet egyensúlyát 8 százalék tartja aggasztónak, utána a hitel 7 százalékos és az egészséggel kapcsolatos problémák következnek 6 százalékos mutatóval.

A magyarok kimagasló aránya, 96 százaléka látja úgy, hogy Magyarországon jelenleg gazdasági recesszió van. Európában hasonló az arány Portugáliában, és ennél is magasabb Írországban, Nagy-Britanniában, valamint Lettországban.

A megkérdezettek 18 százaléka szerint egy éven belül ki tud jönni a recesszióból az ország, de a megkérdezettek 64 százaléka szerint nem, a maradék 18 százalék nem tudott felelni a kérdésre. A többi országban átlagosan 23 százalék szerint várható az egy éven belüli javulás. A recesszióból való kilábalás megítélése Magyarországon egyébként ezen adatok alapján pozitívabb, mint 2008 második félévében: akkor 7 százalék látta úgy, hogy egy éven belül kilábal az ország a válságból.

Európában a dánok, hollandok, norvégok és svédek a legbizakodóbbak. A legkevésbé pedig a lettek, írek és görögök bizalma a válságból való kilábalásban.

A fogyasztói bizalmi index Magyarországon 52 pont, szemben a legutóbb tavaly, a második félévben mért 71-gyel. Ez globálisan a második legnagyobb arányú csökkenés, Oroszország után. A magyarországinál alacsonyabb mutatót az 50 vizsgált ország közül csak Lettországban, Portugáliában, Japánban és Dél-Koreában regisztrált a Nielsen. A fogyasztói bizalmi index globális átlaga 77 pont, míg legutóbb, a tavalyi második félévben 84 volt. Az idei, március-áprilisi felmérés során a legmagasabb fogyasztói bizalmi indexet Indonéziában (104), Dániában (102), Indiában (99) és Norvégiában (98) tárta fel a kutatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!