Friss hírek

2009.04.07. 16:54

A MOL ügyében egyeztetett a külügyi szakállamtitkár az orosz nagykövettel

<p>A Külügyminisztérium szakállamtitkára arra kérte az orosz nagykövetet: tájékoztassa kormányát arról, hogy a magyar kormányt meglepetésként érte az oroszországi Szurgutnyeftyegaz vállalat részvényvásárlása - áll a külügyi tárca keddi közleményében. A cég a MOL-ban szerezte meg az osztrák OMV több mint húsz százalékos részesedését.</p>

Faller Jenő kedden kérette hivatalába Igor Szavolszkijt. A szakállamtitkár szerint a fejlemény azért volt különösen váratlan, mert korábban "a két vállalat között érdemi szinergia nem volt". A lépés előtt sem a kormány, sem a MOL vezetősége nem kapott értesítést, sem hivatalos, sem informális csatornákon keresztül.

A szakállamtitkár közölte: a magyarok azt várták volna, hogy orosz részről előzetesen tájékoztatást adjanak a részvényvásárlásról. Megerősítette, hogy a magyar kormány álláspontja a korábbiakhoz képest nem változott: ezután is mindent megtesz a nemzeti olajvállalat függetlenségének megőrzéséért, és ebben a végsőkig kitart.

Faller Jenő kérte a nagykövetet: járjon közben azért, hogy az ügy hátteréről, az orosz energiavállalat céljairól, stratégiai elképzeléseiről a magyar kormány és a MOL mielőbb átfogó felvilágosítást kapjon - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!