Friss hírek

2009.04.29. 13:23

A magyar zászlókat támadja az elnökpárti Ukrán Néppárt

<p>A kárpátaljai önkormányzati intézményeken kihelyezett magyar és román nemzeti lobogók feltétel nélküli eltávolítását követeli az Ukrán Néppárt (UNP). Ellenkező esetben az UNP kárpátaljai aktivistái társadalmi tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.</p>

Ivan Habor, az Ukrán Néppárt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke a beregszászi, munkácsi, ungvári, nagyszőlősi, huszti, técsői és rahói járási települések önkormányzati hivatalain kifüggesztett magyar és román nemzeti lobogók - amelyeket ő következetesen idegen államok zászlóiként definiál - feltétel nélküli, haladéktalan eltávolítását követeli a megye kormányzójának címére beterjesztett indítványában.

A regionális pártvezér többek között emlékezteti Oleg Havasit, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatás elnökét arra, hogy az ukrán államfő kárpátaljai képviselőjeként felelősséggel tartozik a hatályos törvények betartatásáért, s ennek megfelelően kell reagálnia a helyi önkormányzatok által az ukrán állammal szemben megnyilvánuló tiszteletlen magatartásra. A néppárti politikus hozzáfűzi, hogy nyilván maga a megyei kormányzó sem tapasztalt hasonló jelenségeket magyarországi vagy romániai útjai során.

A beadvány zárómondatában az Ukrán Néppárt megyei képviselője bejelenti, hogy az általuk várt megfelelő ellenintézkedés elmaradása esetén a párt fenntartja a jogot, hogy ügyészségi feljelentést tegyen a kérdésben, illetve társadalmi tiltakozó akciókat szervezzen a polgármesteri hivatalokon kitűzött idegen állami zászlók ellen.

Az Ukrán Néppárt csakúgy az Európai Néppárt tagja, mint többek között a FIDESZ, az MDF, avagy a Kereszténydemokrata Néppárt, továbbá az ukrán államfő nevével fémjelzett Nasa Ukrajina (Mi Ukrajnánk) választási szövetség tagszervezeteként az ukrán parlament kormánypárti koalíciójának is tagja.

A nemzeti szimbólumok használatáról az Ukrajna nemzetiségi kisebbségeiről szóló törvény rendelkezik, melynek hatodik cikke garantálja az országban a nemzetiségi kisebbségek számára nemzeti szimbólumaik használatát. Ezenkívül egy 1992-ben kiadott, megyei érvényű rendelet értelmében "az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek lakta településeken az állami mellett a nemzeti jelképek is használhatók".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!