Friss hírek

2009.04.30. 05:14

A költségvetésről nem, az új parkolási rendeletről várhatóan dönt mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés

<p>Várhatóan csütörtöki ülésén sem dönt Budapest idei költségvetéséről a Fővárosi Közgyűlés, miután az MSZP-SZDSZ koalíciónak továbbra sincs többsége a testületben. Az előzetes letartóztatásban lévő szocialista Hunvald György helyére jelölt Kivágó Iván Györgyné ugyanis mégsem vehette át mandátumát szerdán délután, mert egy magánszemély kifogást nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottság határozata ellen. A parkolási stratégia, illetve az új parkolási rendelet viszont a tervek szerint a képviselők elé kerül. Ebben a többi között emelnék a parkolási díjakat és pótdíjakat, az eddiginél több területet vonnának be a fizetős rendszerbe, illetve szigorítanák a mozgássérült igazolványok és a lakossági engedélyek kiadását.</p>

A VII. kerületi ingatlanügyek kapcsán februárban került előzetes letartóztatásba Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere, aki a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának is tagja volt. Ezzel megszűnt a budapesti MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége 67 tagú közgyűlésben. Nem tudták elfogadni a főváros költségvetését sem, pedig márciusban egy rendkívüli közgyűlésen már a testület elé került a tervezet. Az ellenzékkel azóta sem tudtak megállapodni a büdzséről, Hunvald György pedig - pártja többszöri kérése után - csak a múlt héten mondott le fővárosi képviselői mandátumáról.

Az MSZP Kivágó Iván Györgynét, Soroksár alpolgármesterét jelölte a posztra. A Fővárosi Választási Bizottság vasárnapi ülésén neki ítélte a mandátumot. A döntés ellen három napig lehetett kifogást benyújtani, s mivel egy magánszemély ezt megtette, a szocialista politikus nem vehette át szerdán mandátumát és így nem lesz ott a csütörtöki közgyűlésen. Kivágóné jelölését egyébként sok kifogás érte még a koalíciós partner SZDSZ részéről is, mert sajtóértesülések szerint a 80-es években a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen dolgozott.

Az új parkolási rendelet alapján június 1-jétől többe kerül majd a parkolás Budapesten, ha a közgyűlés elfogadja az előterjesztést. A tervezet a várakozási övezeteket két kiemelt és négy normál díjövezetbe sorolja. Az autósok túlnyomó része által használt négy övezetben óránként 360 és 145 forint között mozognak majd a tarifák. A Budai Vár körüli néhány utcában és a Margitszigeten 580, illetve 435 forint lenne egy óra parkolás ára. A fizetős rendszert több kerületben bővítenék, illetve a most még ingyenes főutakon is fizetőssé válna a parkolás.

Szigorítanák a mozgássérült igazolványok és az ingyenes lakossági engedélyek kiadását is. Egy családon belül a második autó parkolási engedélyét kedvezménnyel lehetne megvásárolni, további autókra pedig nem lehetne igényelni parkolási matricát. Jelenleg ugyanis van olyan kerület, ahol több lakossági parkolási engedély van kiadva, mint ahány közterületi parkolóhely van összesen. A rendelet-tervezet parkolási és közlekedésfejlesztési keret létrehozását is javasolja. Ebbe a parkolásból befolyó bevételek kerülnének, amelyből a tömegközlekedést fejlesztenék és P+R parkolókat hoznának létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!