Friss hírek

2009.04.16. 16:36

A főváros vezetése tárgyal az ellenzékkel a költségvetésről, de arra is van esély, hogy helyreálljon a koalíciós többség

<p>Folytatják pénteken reggel az egyeztetést a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki és koalíciós frakciói az ötpárti budapesti költségvetés feltételeiről. Arra is van esély, hogy helyreáll a koalíciós többség - mondta csütörtökön újságírók előtt Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. A szocialista politikus szerint a 4-es metró alagútépítésének leállása ügyében szakmai vita folyik, így egyelőre nem látja indokoltnak rendkívüli közgyűlés összehívását, de a kivitelező cég magatartását "rendkívül szokatlannak" tartja.</p>

Budapestnek lesz költségvetése, a város szocialista és szabad demokrata vezetése pénteken reggel találkozik a három fővárosi ellenzéki frakció, a Fidesz, a KDNP és az MDF vezetőjével, hogy folytassák az egyeztetést az ötpárti költségvetés feltételeiről - jelentette ki Steiner Pál csütörtökön újságírók előtt. A fővárosi MSZP képviselőcsoport vezetője hangsúlyozta: nem hangzott el sem a Fidesz-KDNP frakciószövetség, sem az MDF részéről, hogy nem akarnak költségvetést elfogadni, így tárgyalnak, amig meg nem tudnak egyezni. Hozzátette: arra is van esély, hogy helyreálljon a Fővárosi Közgyűlésben az egyfős koalíciós többség.

A szocialista Hunvald György februári előzetes letartóztatása óta a 67 tagú Fővárosi Közgyűlésben összesen 33 képviselője van a szocialistáknak és a szabad demokratáknak, ugyanannyi, mind a Fidesz-KDNP-nek, illetve az MDF-nek együttesen. Ezért nem tudták megszavazni például márciusban a főváros idei költségvetését sem. Az MSZP budapesti elnöksége, illetve a Főváros Közgyűlés szocialista képviselői már többször kérték - legutóbb a múlt héten - levélben Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le fővárosi képviselői mandátumáról, ezt a politikus azóta sem tette meg.

Ezzel kapcsolatban Steiner Pál azt mondta: tudnak arról, hogy levelük eljutott Hunvald Györgyhöz, aki reményeik szerint válaszolni fog. A frakcióvezető úgy fogalmazott: "ez bármelyik nap bekövetkezhet, akár úgy, hogy meghallgatja kérésüket, akár úgy, hogy nem." A szocialista politikus közölte: Hunvald Györgyöt barátjának tartja, és azt kívánja, hogy az eljárás tisztázza őt. A fővárosi képviselői mandátumot azonban a szocialista párt adta Hunvald Györgynek, ezért a frakcióvezető szerint azzal a párt rendelkezik.

A fővárosi MDF rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte szerdán, miután a kivitelező Bamco leállította a 4-es metró alagútfúrását. Steiner Pál azt mondta: az építtető DBR Metró Projekt Igazgatóság jelenleg szakmai vitát folytat a kivitelezővel. A frakcióvezető szerint rendkívüli Fővárosi Közgyűlés összehívása akkor lesz indokolt, ha a testület tudja, milyen utasítást kíván adni a tulajdonában lévő, érintett cégeknek - azaz a DBR-nek, illetve a BKV-nak.

Személyes véleményeként a frakcióvezető azt közölte: a kivitelező magatartása "rendkívül szokatlan és nem barátságos". A szocialista politikus hangsúlyozta: aláírt, érvényes szerződés van, eszerint kell eljárni, aki nem ezt teszi, szerződésszegést követ el. Steiner Pál a kivitelező cég 35 milliárd forintos többletkövetelésére utalva úgy fogalmazott: nem tudja, milyen a megkötött szerződés, de az biztos nincs benne, hogy a kivitelező támaszt egy követelést, és ha a beruházó nem fizet azonnal, akkor leállítja az építkezést. Ilyen egy ház építésénél sincs - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!