Friss hírek

2009.04.07. 13:17

A Fidesszel, a KDNP-vel és az MDF-fel is tárgyalna Bajnai Gordon

<p>Egyeztetést kezdeményezett a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökével a miniszterelnök-jelölt. Bajnai Gordon levelet küldött Orbán Viktornak, Semjén Zsoltnak és Dávid Ibolyának, egyebek mellett azt írta, hogy Magyarországnak nincs vesztegetnivaló ideje, minden eltékozolt hét százmilliárd forintokba és munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. A KDNP nem tárgyal Bajnai Gordonnal, az MDF viszont hajlandó. A Fidesztől még nem reagáltak a levélre.</p>

Bajnai Gordon azt írja, hogy gyors és hatékony lépésekre van szüksége az országnak, ezek között vannak olyanok, amelyek nehezek és fájdalmasak, de célravezetőek, az ország hosszútávú érdekét szolgálják. A miniszterelnök-jelölt szerint össze kell fogni az ország érdekében, egyéni és pártpolitikai szempontok fölé emelkedve.

"Minden belpolitikai vitával vagy egymás elleni kampányolással eltékozolt hét százmilliárd forintokba és munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. Amennyiben megkapom a parlamenti többséget én tétlenkedés nélkül, politikai pártoktól függetlenül, nyíltan és nyitottan, csak az ország érdekeit figyelembe véve látok hozzá ehhez a munkához" - ígérte.

Az MDF elfogadja a meghívást - mondta a Független Hírügynökségnek kedden az MDF elnökhelyettese. Herényi Károly szerint hétfőn érkezett meg hozzájuk Bajnai Gordon levele, ez volt tőle az első hivatalos megkeresés, de az egyeztetés időpontja még nincs meg. Az ellenzéki politikus nem kívánta kommentálni azokat a terveket, amelyek eddig kiszivárogtak a miniszterelnök-jelölt programjából, mint fogalmazott: "előre semmit, a kiszivárogtatás olyan műfaj, amellyel komoly politikus nem foglalkozik", csak akkor mondanak véleményt az elképzelésekről, ha már konkrét ismereteik lesznek azokról.

Az MDF elnöke március végén már kérte Bajnai Gordont, hogy hozza nyilvámosságra programját. Dávid Ibolya akkor újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy megszorítások nélkül nem lesz nemzeti felemelkedés, kérdés csak az, hogy ezt meg lehet-e tenni egy válságkezelő programban, vagy pedig egy államcsőd után, sokkal keményebb feltételek között. Az MDF egyetért a Fidesszel abban, hogy előrehozott választásra van most szükség, de azt is tudomásul veszik, ha a többség más utat választ. Úgy látják azonban, hogy Bajnai Gordonnak csak őszig kellene vállalnia a kormányfői posztot, és akkor megtarthatnák az előrehozott választást - közölték korábban.

Még nem tudni, hogyan szavaz jövő kedden az MDF az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványáról, amelyet kedden nyújtottak be a parlamentnek. Herényi Károly szerint az egykori MDF-frakció tagjai jövő héten döntenek az ügyben.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nem tárgyalnak Bajnai Gordonnal, álláspontjuk szerint a miniszterelnök-jelölt kormánya illegitim lesz, és ebben a helyzetben az előrehozott választás az egyetlen megoldás.

A Fidesztől még nem reagáltak Bajnai Gordon levelére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!