Friss hírek

2009.04.24. 13:26

A célokban igen, az eszközökben nem volt egyetértés az OÉT-en

<p>Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a kormányzati, a munkaadói és a munkavállalói oldal is egyetértett abban, hogy sürgős válságkezelésre és a munkahelyek megőrzésére van elsősorban szükség. Az egyeztetésen a kormányfő a válságkezelés négy fő területét jelölte meg, így a rövid távú válságkezelést, amely egyben a munkahelyek védelmét is szolgálja, az egyensúlyteremtés fontosságát, a növekedést gátló tényezők elhárítását, valamint a külső és belső bizalom helyreállítását. A munkavállalók a kedvezményes áfa-kör bővítését kérték, a munkaadók pedig hiányolták a 25 százalékos áfa-kulcs fenntartásának határidejét. A kormány a tárgyaló feleknek egyeztetési menetrend-tervezetet is átnyújtott.</p>

Válságkezelő és a növekedést megalapozó programról számolt be pénteken az OÉT tagjainak a miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint az egyeztetés során a részérdekeket alá kell rendelni az ország érdekeinek. A kormányfő intenzív tárgyalásokra számít a következő hetekben, hónapokban a munkavállalói és munkaadói oldal képviselőivel. A kormány egy egyeztetési menetrendet is átadott a résztvevőknek.

Bajnai Gordon bevezetőjében a munkahelyek megőrzéséről beszélt, ám hangsúlyozta, hogy rövid távon bővülésre nem lehet számítani. A kormányfő szerint a gazdasági növekedés beindulásához először az egyensúlyt kell megteremteni. A kiadáscsökkentéshez kapcsolódóan a miniszterelnök kezdeményezi az állami vállalatok vezetőinek, valamint az igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagok fizetésének csökkentését. Bajnai Gordon a szociális- és az adórendszer módosításával szeretné aktivitásra ösztönözni a munkaképes, ám bejelentett munka nélküli lakosságot. A kormányfő szerint több adózóra és kisebb terhekre van szükség. A miniszterelnök a növekedés szempontjából fontosnak nevezte a külső befektetői, a belső társadalmi bizalom, illetve az önbizalom helyreállítását.

Differenciált járulékcsökkentésre van szükség, hiszen csak ez segíti a vállalkozások talpraállását és a munkahelyek megőrzését - mondta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Pataky Péter a 18 százalékos középső áfa-kulcs bevezetésével egyetértett, ám a csökkentés mértékét és a kedvezménybe vont termékek körét kevésnek nevezte.

Munkaadói oldalról elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány nem jelezte, meddig kívánja fenntartani a 25 százalékos áfa-kulcsot. Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének elnöke külön szólt a turizmus helyzetét nehezítő lépésekről. Zs. Szőke Zoltán szerint az áfa emelése és az üdülési csekk tervezett megadóztatása újabb "pofon" e stratégiai ágazatnak.

Mindhárom oldalon hangsúlyozták a feketegazdaság és a korrupció elleni fellépés fontosságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!