Friss hírek

2009.04.20. 12:33

35-re csökkennek a felvételibe számító érettségi tárgyak - a pontszámításban is változások lesznek

<p>Összesen 35-re szűkíti az egyetemi, főiskolai felvételibe számító érettségi tantárgyak körét az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). Az erről szóló tervezetet két hete fogadták el, de csak a 2011-ben felvételizőket érinti, hogy az intézményeknek legyen idejük felkészülni. A módosítás egyben a hozott pontok rendszerét is érinti; 2010-től kevesebbet fog érni a nyelvvizsga, az emelt szintű érettségit viszont az egyéb többletpontok csökkentésével ösztönzik majd.</p>

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: azért volt szükség a felvételi során figyelembe vehető érettségi tárgyak szűkítésére, mivel rengeteg olyan vizsga volt, amit csak pár diák miatt kellett megszervezni, de spk pénzbe került. Hangsúlyozta ugyanakkor: a módosítás nem érinti azokat a tárgyakat, amelyekből az utóbbi időszakban tíz diáknál több érettségizett.

A szaktárca honlapjáról elérhető munkaanyag alapján a ritka idegen nyelveken kívül jórészt szakmai tárgyak esnek ki. A szűkített listán szerepelnek természetesen a kötelező érettségi vizsgatárgyak (magyar nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv, a magyar nyelven, illetve a nemzetiségi és két tanítási nyelvű iskolákban a tanítás nyelvén letett történelem- illetve matematika, valamint az élő nyelvek közül az angol, a német, a francia, az olasz, az orosz és a spanyol nyelvekből tett vizsga).

A választható közismereti tárgyak közül marad (a magyarul, a nemzetiségi és két tanítási nyelvű iskolákban a tanítás nyelvén letett) fizika, a kémia, a biológia, a földrajz, az informatika, a testnevelés, a természettudomány, a társadalomismeret, a belügyi rendészeti ismeretek, a katonai ismeretek, a gazdasági ismeretek és a latin. A választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak közül az egészségügyi-, az elektronikai-, az építészeti és építési-, a gépészeti-, az informatikai-, a környezetvédelmi-vízgazdálkodási, a közgazdasági és a közgazdasági-marketing-, a közlekedési, a mezőgazdasági-, az oktatási-, illetve a vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek.

Tovább finomítják a felvételi pontrendszert is: marad a 400+80 pontos modell, de az emelt szintű érettségiért járó többletpontot meghagyva, az egyéb plusz teljesítményért járó többletpontokat csökkentik, így ösztönözve a jelentkezőket arra, hogy emelt szinten vizsgázzanak. A nyelvvizsgáért például összesen 40 többletpontot lehet kapni az eddigi 50 helyett, akkor is, ha a több különböző nyelvből szerzett nyelvvizsgája van az illetőnek. 30 többletpontra lesz azonban jogosult az, aki az országos szakmai versenyen elért helyezése alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott - mondta Bakonyi László.

Az OKM emellett javaslatot tett arra is, hogy a felvételi pontszámításnál a tanulmányi pontok körében 2012-től kötelezően figyelembe kelljen venni egy természettudományos tárgyat. Jelenleg egyébként a diákok több mint fele tesz érettségit valamilyen természettudományos tantárgyból. A szaktárca idővel szeretné elérni azt is, hogy az érintett tanszékek emelt szintű vizsga letételéhez kössék a felvételit, erről azonban egyelőre az intézmények rektorai döntenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!