Friss hírek

2009.04.24. 17:59

2009 a Magyar Nyelv Éve - országos programsorozat Kazinczy emlékére

<p>Péntektől elérhetőek a Magyar Nyelv Évéhez kapcsolódó pályázatok, összesen 100 millió forint értékben. A 2009-es évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója tiszteletére nyilvánította emlékévnek a kormány még 2003-ban. Ebből az alkalomból idén országos programsorozattal tisztelegnek a nyelvújító előtt.</p>

A pályázatok a www.magyarnyelveve.hu, a www.emlekev.hu, a www.bbi.hu, illetve a www.okm.gov.hu internetes oldalon érhetőek el, négy különböző kategóriában. Pályázni lehet egyrészt tudományos konferenciák, előadások és könyvek, elektronikus kiadványok (CD-ROM, DVD-ROM, internetes megjelenés), valamint folyóiratok megjelentetésére; ennek pályázati kerete 30 millió forint. Ötven millió forint áll rendelkezésre kiállítások, koncertek, tanulmányi versenyek, amatőr színházi és egyéb előadások, irodalmi programok szervezésére. Meghívásos pályázatot hirdetnek független színházak számára, amely kortárs magyar író, dramaturg és független színházi társulatok együttműködésével létrejövő új színművek színpadra állítását teszi lehetővé, amelyek műfajtól függetlenül kiaknázzák a magyar nyelv lehetőségeit. Pályázni lehet prózai, zenés, tánc- és bábszínházi produkcióval, műfaji megkötés nincs. A pályázaton 13 meghívott társulat vehet részt, a támogatási keret 20 millió forint. A Balassi Inté! zet ezen kívül "Hadarva írok - sms történetek" címmel jeligés pályázatot hirdet két kategóriában. Az ifjúsági csoport félmillió forintos, a felnőtt kategória egymillió forintos fődíjban részesül.

Az emlékév alkalmából számos kiemelt programot támogat a kormány, összesen 250 millió forint értékben. Ezek közé tartozik a "Kazinczy és a művészetek" című interaktív kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Május 27-e után a tárlat országjáró körútra indul - derül ki a programsorozatot koordináló Balassi Intézet közleményéből. Az Országos Széchényi Könyvtárban október 27-től 2010. február 28-ig nyílik gyűjteményes kiállítás a magyar nyelvről. A tárlat külföldi intézményektől kölcsönzött hazai kódexek bemutatásával a magyar nyelvű írásbeliség történetének első félszáz évét mutatja be, eredetiben felvonultatva a magyar nyelv legbecsesebb írott emlékeit.

"Olvasó liget" címmel egy rendhagyó kezdeményezés is szerepel a programok között. A június 20. és szeptember 13. közötti hétvégéken szabadtérre, így kávéházakba, parkokba, sőt az utcára kitelepült "könyvtár" áll majd a közönség rendelkezésére, akik a helyszínen elhelyezett nyugágyakat használva élhetik át újra a szabadban olvasás nyugalmát. Olvasó ligetek lesznek például a Margitszigeten, a Városligetben, a Balaton partján, illetve budapesti és vidéki kávézókban. Ehhez kapcsolódik a Felolvasó rét sorozat, amelynek keretében fiatal magyar írók, költők felolvasásait hallhatják az érdeklődők, és író-olvasó találkozókat is szerveznek neves szerzők (Garaczi László, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Závada Pál) közreműködésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!