Friss hírek

2009.04.30. 16:57

10 milliárdos áfa-csalásba keveredett az OTP Trade?

<p>Nem létező árucikkekkel, papíron végrehajtott kereskedelmi ügyletek után igényeltek vissza 10 összesen 10 milliárd forint áfá-t magyar cégek, köztük az OTP Trade Kft. - írja a hvg.hu egy tavaly szeptemberben a Vám- és Pénzügyőrségen készült jegyzőkönyv alapján. A nem létező áruk vevői szintén papírokkal igazolták a vásárlást, az áruk ellenértékét ki is fizették. A szállítmányok után a kiszállítók visszaigényelték az APEH-től az áfá-t úgy, hogy annak összegét az OTP Trade megelőlegezte nekik.</p>

A Független Hírügynökség információi szerint az ügy 2008 szeptemberében részben az APEH feljelentése és részben a VPOP saját felderítése alapján indult. Az ügynek több gyanúsítottja is, van köztük lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt lévők és olyanok is, akiket még nem fogtak el, de elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Az OTP az üggyel kapcsolatban a Független Hírügynökséggel azt közölte, hogy "az OTP Bank Ellenőrzési Igazgatósága 2007 augusztusa és októbere között átfogó vizsgálatot végzett az 50 millió forint alaptőkéjű OTP Trade Kereskedelmi Kft.-nél. A minden részletre kiterjedő belső vizsgálat gazdálkodási hiányosságokat tárt fel, amelyek a korlátolt felelősségű társaság kárára történtek.

Az OTP Bank megtette a szükséges munkajogi, társasági jogi lépéseket, a visszaélések, egyebek mellett hűtlen kezelés, csalás és csődbűntett gyanúja miatt büntető feljelentést tett.

Tekintettel a folyamatban lévő hatósági eljárások érdekeire, az üggyel kapcsolatban a bank nem kíván többet közölni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!