Friss hírek

2009.02.15. 09:25

Vészjósló kijelentést tett egy vezető klimakutató

<p>Egy vezető brit klimakutató szerint alábecsülték a globális felmelegedés veszélyeit. A hatás sokkal rosszabb lesz, mint korábban gondolták. Chris Field szerint a felmelegedés minden elképzelést felülmúl majd.</p>

A professzor, aki egy mérföldkőnek tekintett 2007-es jelentés szerzője, azt állítja, hogy a Klimaváltozás Kormányközi Bizottsága alábecsülte a változás mértékét, ami valószinűleg sokkal súlyosabb környezeti károkat fog okozni. Chris Field egy amerikai tudományos konferencián Chicagóban azt mondta: a legújabb adatok azt mutatják, hogy az üvegház-hatást okozó globális gázkibocsátás sokkal gyorsabban nőtt 2000 és 2007 között, mint várták " Immár úgy kell foglalkoznunk az éghajlatváltozással, mint ami túl van azon a szinten, mint amit súlyosnak nevezhetünk." - közölte a professzor.

A 2007-es jelentés 1.1 és 6.4 fok közötti hőmérsékletemelkedést jósolt. Field professzor szerint a széndioxid-kibocsátás megugrását főleg a kínai és indiai erőművek számára elégetett szén okozza. Szerinte a melegedő bolygón szárazságok sújtják majd a trópusi erdőket is, amelyeket láncreakciószerű, katasztrófális tüzek könnyen kipusztíthatnak. Chris Field szerint a melegedés felgyorsítja a fagyott altalaj olvadását is. "Hatékony ellenintézkedések nélkül a globális felmelegedést sokkal nehezebb lesz kezelni, mint bárki gondolná." - közölte a professzor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!