Friss hírek

2009.02.19. 16:57

"Végső uniós figyelmeztetés" Spanyolországnak

<p>Hivatalos megfogalmazás szerint végső figyelmeztetést küldött az Európai Bizottság Spanyolországnak csütörtökön. Az Európai Unió végrehajtó testülete szerint ugyanis az ibériai ország nem ad feltétel nélküli szabad egészségügyi ellátást azoknak a nyugdíjasoknak, akik más tagországokból látogatnak az országba, és megbetegszenek vagy baleset éri őket.</p>

"A közösségi jogszabályozás garantálja mindenkinek az Európai Unióban, hogy ugyanazt az egészségügyi ellátást kapják, ha látogatóban járnak egy másik országban, mint az adott ország állampolgárai"- közölte a Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa, Vladimir Spidla.

A Bizottságnak az a véleménye, hogy Spanyolország diszkrimináziós gyakorlatot folytat a tagországok nyugdíjasaival szemben, mert nem adja meg nekik a lehetőséget, hogy megkapják az ingyenes kezelést, amikor ideiglenesen tartózkodnak Spanyolországban.
" Spanyolország az egyik legfontosabba turista célállomás Európában, de a jelenlegi spanyol szabályozás külön bürokratikus eljárást ír elő más tagországok nyugdíjasainak az egészségügyi ellátásban, ha a szükség úgy hozza." - ez áll a Bizottság közleményében. Vladimir Spidla csütörtökön azt mondta, hogy a Bizottság lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Spanyolországba látogató nyugdíjasok ugyanazt az ellátást kaphassák meg, mint a spanyol nyugdíjasok.

A spanyol törvények lehetővé teszik a biztosítással rendelkező nyugdíjasoknak, hogy ennek megfelelő ingyenes kezelést kapjanak szükség esetén. De a más tagországokból érkező nyugdíjasoktól kérik a nemzeti társadalom biztosítójuk által kiadott igazoló dokumentumot, hogy hazájukban állami nyugdíjat kapnak.

A spanyol hatóságoknak két hónapjuk van válaszra. Ha ezt nem teszik meg, vagy Brüsszel nem fogadja el a választ, akkor a Bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya lehetőséget ad tulajdonosának, hogy teljes ellátást kapjon, amennyiben megbetegszik vagy baleset éri bármely tagországban, ahol látogatást tesz. Jelenleg több mint 170 millió európai rendelkezik ilyen kártyával, amely érvényes az Európau Unió mind a 27 tagállamban, valamint az Unión kivüli Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!