Friss hírek

2009.02.23. 16:22

Változatlan maradt az alapkamat

<p>A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) hétfői ülésén az eddigi 9,5 százalékon hagyta az irányadó alapkamatot - jelentette be az ülés után Simor András, az MNB elnöke. Az MNB rontott a gazdaság növekedésére vonatkozó kilátásain a rosszabbodó külső és belső feltételek miatt. Hétfőn egy időben valamilyen közös fellépést tett a magyar, a cseh, a lengyel és a román központi bank, de ennek tartalmáról semmit sem árult el Simor. Az MNB megengedhetetlennek tartja a jegybank megrágalmazását, név szerint Szanyi Tibor szocialista képviselő nyilatkozatát említve.</p>

Egyetlen javaslat volt az alapkamat változatlanul hagyása, amit több tényező következtében határoztak el. A magyar gazdaság növekedési kilátásaiban jóval pesszimistább az MNB, mint korábban, az idei GDP-prognózist a novemberi mínusz 1,7-0,2 százalékról mínusz 3,5 százalékra rontották le. Ennek hátterében a drámaian romló külső kereslet, a belföldi hitelezési lehetőségek beszűkülése áll, továbbá az, hogy a kormány által tervezett költségvetési kiigazítás rövid távon a növekedés ellenében hat - mondta Simor András. 3,7 százalékra növelték az idei inflációs előrejelzését, de ebben már számításba vették az áfa várható emelkedését. Simor hangsúlyozta, hogy az egész térség megítélése romlott, ezért nem változtattak az alapkamaton, noha a makrogazdasági mutatók alapján akár csökkentésre is mód lett volna. Ez azonban csak akkor lehet, ha stabilizálódik a pénzügyi rendszer és javul a tőkeáramlás - tette hozzá.

Hétfőn délután fél háromkor a magyar, a cseh, a lengyel és a román jegybank egy időben hozott nyilvánosságra közleményt annak kapcsán, hogy e négy ország valutái az év eleje óta jelentős mértékben leértékelődtek az euróval szemben. Az MNB kommünikéje összefoglalja a közismert világgazdasági és pénzügyi problémákat, amelyek a kis, felzárkózó gazdaságok számára különösen megnehezíti a fizetési mérleg hiányának finanszírozását. Ez kétség kívül szükségessé teszi többek közt az árfolyam kiigazítását - áll a közzétett szövegben. A túlzott mértékű és sebességű leértékelődés azonban piaci zavarokhoz vezethet és elkerülendő, az MNB készen áll minden szükséges lépés megtételére, hogy megakadályozza a forint árfolyamának piaci zavarokat előidéző mozgásait - olvasható a kommünikében. Simor András semmilyen választ sem adott azokra a kérdésekre, hogy a négy jegybank közös fellépése csak úgynevezett szóbeli intervenció, vagy például tényleges beavatkozás, a nemzeti valuták vásárlása is tö! rtént-e. Mindenesetre a valuták kora délután jelentősen erősödtek, a forint az euróval szemben 293 körülre.

Simor András végül felolvasott egy közleményt, amelyben arról esik szó, hogy az emberek érthetően keresik a felelősöket a kialakult helyzetért, ez azonban könnyen bűnbakkeresésbe torkollhat. A vélemények ütköztetése hasznos a kiútkereséshez, de azt látják, hogy a közbeszéd eldurvult, ami már kivetült az MNB-re is. Név szerint Szanyi Tibort említette meg, idézte az MSZP-s képviselő napokban tett nyilatkozatát arról, hogy "a bankárok és brókerek egy részét már bilincsben kellett volna elvinni, különösen az MNB környékén". Simor erre azt mondta, hogy az MNB környékén ő a parlamentet látta. A jegybank elnöke közszereplőként elviseli a támadásokat, de azt megengedhetetlennek tartja, hogy az MNB-t mint intézményt rágalmazzák meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!