Friss hírek

2009.02.09. 15:03

Több rendőr lesz a településeken - Gyurcsány: nem jár megkülönböztetés a kisebbségi bűnözőknek

<p>A veszprémi tragédiától függetlenül ugyan, de keddtől több rendőr teljesít szolgálatot az utcán azokon a településeken, ahol a veszprémihez "hasonló érzések halmozódtak fel" - jelentette be a rendészeti miniszter hétfőn Budapesten. Ugyanitt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról beszélt: a veszprémi eset kapcsán különösen veszélyes, hogy az emberek reakciója megváltozott, miután megtudták, hogy a feltételezett elkövetők roma származásúak.</p>

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta: elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdó-Bihar megye településein lesz nagyobb a rendőri jelenlét keddtől és hamarosan Budapesten is több járőr teljesít majd szolgálatot az utcán. A szakminiszter hangsúlyozta: ennek nem fog mindenki örülni, hiszen ezzel megszaporodnak az igazoltatások és intézkedések is és remélhetőleg csökkennek a bűncselekmények. Draskovics hozzátette: a rendőrök így többet fognak túlórázni, aminek a forrását a kormány vasárnapi döntése nyomán kapott kétmilliárd forint adja majd.

Kérdésre válaszolva Draskovics megerősítette, hogy vasárnap este azokon a településeken, ahol a veszprémi gyilkosság feltételezett elkövetői éltek megjelentek "önbíráskodásra hajlamos csoportok", és ezért a készenléti rendőrség is oda érkezett, de atrocitás nem történt.

A rendészeti miniszter megköszönte a rendőrség gyors és hatékony munkáját a gyilkosság felderítésében, valamint hétfőn reggel telefonon köszönte meg az osztrák belügyminiszternek az ottani rendőrség közreműködését. Draskovics szerint egy "bizonyosan nem rövid, de bizonyosan eredményes" eljárást követően kerülhetnek Magyarországra az Ausztriában elfogott gyanúsítottak.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet nem észrevenni, hogy a romák és nem romák együttélése sok helyen türelmetlenséget és csalódottságot okoz és ezekre a helyzetekre nincsenek társadalmi konszenzust bíró általános válaszok. "Ettől mindenki szenved, de a régi módon nem lehet beszélni ezekről a problémákról, mert azt sokan szőnyeg alá söprésnek tartják, új módon pedig még nem tudunk beszélni ezekről." A kormányfő leszögezte: a feltételezett elkövetők származása nem lehet sem ürügy, sem kifogása ahhoz, hogy megkapják méltó büntetésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!