Friss hírek

2009.02.27. 19:40

Titkos adatok lesznek nyilvánosak - RTL Híradó

<p>A jövő héten kezdik feldogozni azokat a mágnesszalagokat, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok adatbázisát tartalmazhatják. A Népszabadság információi szerint ezek a szalagok tartalmazzák a legteljesebb nyilvántartást 1945 és 1990 közötti titkos töténelmünkről - számolt be az RTL Híradó.</p>

Németországban az egyesítés után azonnal elkezdték feldolgozni a kommunista évtizedek titkait: megfigyeléseket, besúgásokat, titkos jegyzőkönyveket. Magyarországon ez csak hiányosan történt meg, sok dokumentum ugyanis eltűnt, illetve eltüntették.

A magyar titkosszolgálatok a nyolcvanas évektől mágnesszalagokra is rögzítettek információkat. A szalagok megvannak. A jövő héttől kezdik feldolgozni azokat.

Államtitok, még én sem láttam - mondta Kenedi János történész, aki régóta vár a szalagok vizsgálatára. Ő vezeti majd azt a munkacsoportot, ami a feldolgozást végzi. Több tízezer megfigyelt, illetve ügynök adatai, jelentések, lehallgatások részletei kerülhetnek nyilvánosságra.
A kutató szerint a szalagokon lévő információk feldolgozásával sokan kaphatnak majd választ kérdéseikre. Miért nem tanulhatott a gyereke, miért rúgták ki, miért nem kapott útlevelet - mondta.

Kenedi János szerint ha a szalagok jó állapotban vannak, akkor azokról hetek, esetleg két hónap alatt kiolvashatók az információk, de feldolgozásuk ennél sokkal hosszabb ideig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!