Friss hírek

2009.02.26. 14:58

TASZ: Szavazzák le a "három csapást" a képviselők!

<p>A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet arra kéri a képviselőket, hogy utasítsák el a Fidesz által javasolt "három csapás" nevű javaslatot, amely szerintük indokolatlanul jelentősen szigorítaná az erőszakos bűncselekmények büntetési tételeit. A TASZ csütörtöki közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy az új Büntető törvénykönyv (Btk.)elveivel össze nem egyeztethető, a gyakorlatban korábban sem bevált, és ezért elvetett módosításokat fogadjon el az Országgyűlés.</p>

Nem igaz az az állítás, amellyel a Fidesz indokolta a javaslatot, amely szerint a súlyos, erőszakos bűncselekmények száma drámaian emelkedett - állítja a jogvédő szervezet. A hivatalos adatok szerint az emberölés, a rablás, és az erőszakos közösülés bűncselekmények számában nincs túl nagy eltérés az utóbbi években: 2004-ben például összesen 12.553, 2008-ban 12.791 esetet regisztráltak. Az összes erőszakos bűncselekményen belül az emberölések száma ráadásul évről évre csökken. Míg 2003-ban 227, 2008-ban 145 eset történt, és az emberölési kísérletek száma sem emelkedett - derül ki a dokumentumból.

A TASZ arra is felhívja a figyelmet, az sem bizonyított, hogy a Fidesz javaslata visszatartó hatású lenne. Bár Kaliforniában, ahol a mintául szolgáló intézkedést bevezették, valóban csökkent az ilyen bűncselekmények száma, azonban egyáltalán nem biztos, hogy a "három csapás" hatására. Kanadában ugyanis, ahol nem volt ilyen szigorítás, szintén hasonló arányban lett kevesebb az erőszakos bűnelkövetés. A jogvédő ezen kívül arra is emlékeztet, hogy a javasolt szigorúbb büntetéskiszabási elvek többsége korábban már Magyarországon is 4 évig hatályban volt, mégsem gyakorolt számokban mérhető pozitív hatást sem a bűnelkövetésre, sem a közbiztonságra.

A közlemény szerint az európai országok gyakorlatához csatlakozik a parlament előtt lévő új Btk., amely a bíróságoknak nagyobb mozgásteret ad, és lehetővé teszi az egyéniesített büntetések alkalmazását. Ez az elv a magyar igazságszolgáltatás szereplőinek teljes szakmai egyetértésével van jelen a tervezetben. A TASZ szerint ezzel a szemlélettel gyökeresen ellentétes a Fidesz javaslata, amely a jogvédők szerint nem állná ki az alkotmányosság próbáját sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!