Friss hírek

2009.02.25. 11:16

Szili Katalin: Nem pártpolitikusnak jövök haza

<p>"Nem pártpolitikusnak jövök haza, hanem első számú szolgálónak" - ezt mondta Szili Katalin szerdai sajtótájékoztatóján Pécsett. A politikus tervei szerint a következő hetekben összefogást szorgalmaz majd a helyi politikusokkal, az ellenzékiekkel is, hogy együtt alakítsanak ki egy szerethető, élhető várost. Emellett egy független tanács vizsgálná meg a pécsi költségvetést, mert a város nagyon nehéz gazdasági helyzetben van - tette hozzá. Ha megválasztják polgármesternek, Szili Katalin lemond a házelnökségről. Hogy maga helyett kit ajánl erre a posztra, arról a sajtótájékoztatón sem beszélt. Azt mondta: a választás után nyilatkozna majd erről.</p>

Szili Katalin szerint a város életében most nagyon fontos a Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt. Ebben azonban összekapcsolódtak a programok és a beruházások, ez szerinte hiba volt. Pécs ma is alkalmas a programok megrendezésére, ehhez megvannak az elképzelései, és ebben az ügyben sokat egyeztet majd a választásig, május 10-ig - tette hozzá. A politikus szerint Pécsnek van olyan kulturális értelmisége, olyan lakói, hogy megrendezhető egy gazdag EKF-program jövőre.

Az MSZP városi küldöttgyűlése kedden egyhangúlag Szili Katalint kérte fel polgármester-jelöltnek. Emellett a küldöttség döntött arról is, hogy Tóth Bertalant jelöli a pécsi időközi országgyűlési képviselő-választásra. Tóth Bertalan most a szocialista párt pécsi elnöke és a baranyai megyeszékhely alpolgármestere. Az időközi voksolás június 7-én, várhatóan az EP-választással egyidőben lesz Baranya 3. számú, pécsi választókerületében. A szavazásra Toller László gondokság alá helyezése miatt van szükség. Toller László 2006. június 19-én szenvedett autóbalesetet, amikor hivatali sofőrjével Budapestről Pécs felé tartottak. A sofőr két héttel később meghalt, Toller László azóta is úgynevezett éber kómában van.

A Szigetvári Bíróságon egy névtelen beadvány alapján indult eljárás Toller László gondnokság alá helyezéséről. A bíróság január végi döntése cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte a balesetet szenvedett politikust. Mivel fellebbezés nem volt, a jogerős döntéssel Toller László elveszítette a választójogát, illetve parlamenti mandátumát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!