Friss hírek

2009.02.10. 11:05

Szerdától láthatók a Magyar Nemzeti Galéria új szerzeményei

<p>Az idén január 21-én véget ért Reneszánsz Év - 2008 kulturális tematikus évad záróakkordjaként a Magyar Nemzeti Galéria két 1601-ben keletkezett festménnyel gazdagodott. Az ismeretlen tiroli festő alkotásait - Kakas István erdélyi diplomata és felesége, Römer Zsuzsanna egészalakos portréit - egy kamara kiállítás keretében nézheti meg a nagyközönség szerdától.</p>

Mint arról korábban hírt adtunk, a négy milliárd forintból megrendezett Reneszánsz Év - 2008 programsorozat költségvetéséből a Magyar Nemzeti Galéria két kiemelkedő jelentőségű műalkotást vásárolt külföldről. A budapesti kiállítóhely egy ismeretlen, a tizenhetedik században élt tiroli festő Kakas István erdélyi diplomatát és feleségét, Römer Zsuzsannát ábrázoló egészalakos portréival gazdagodott.

Kakas István a tizenhatodik század végi Erdély történelmének és kultúrájának igen jelentős alakja. A több nyelven beszélő, művelt nagy tudású diplomata előbb Báthory Zsigmond, majd Báthory András erdélyi fejedelem szolgálatában állt. Követként többször járt Krakkóban, Varsóban, Prágában, valamint 1593-ban Londonban, Erzsébet királynőnél.

A korábban ismeretlen Kakas képmás az első és jelenleg az egyetlen - egyben hiteles - portré az erdélyi politikusról. A másik festmény, Kakas István tiroli származású feleségét ábrázolja, aki Báthory Zsigmond fejedelem feleségének az udvarhölgye volt. Amikor Kakas 1600-ban elhagyta Erdélyt, az ő tiroli birtokán telepedett le. Ott készült a késő reneszánsz udvari művészet formanyelvét felhasználó két portré.

A kamaratárlat az 1600 körüli évek erdélyi ötvösségének fontosabb darabjaiból és a kor díszfegyvereiből is bemutat egy válogatást. A kiállítást szerdától március 15-ig nézhetik meg az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!