Friss hírek

2009.02.22. 10:23

SZDSZ: Létrejött a szegregációt támogató nagykoalíció

<p>A Szabad Demokraták Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP és a Fidesz támadja az integrált oktatást. "Sajnos, úgy tűnik a két párt oktatáspolitikájában a szegregáció mellett tette le a voksát" - olvasható Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes és Horn Gábor ügyvivő vasárnapi közleményében. A liberálisok szerint a rövid távú haszonszerzés reményében a két nagy párt versenyt fut a mélyszegénységből, szegregációból fakadó feszültségek fokozásában, amelyek káros hatásait most is megéli a teljes magyar társadalom.</p>

Az integrált oktatás nem csak az abban résztvevő gyerekek teljesítményére, eredményeire van pozitív hatással, de egyúttal csökkenti a társadalmi feszültségeket azáltal, hogy a diákokban kialakítja és megerősíti az egymás iránti elfogadást és megértést - áll az SZDSZ közleményében.

A liberálisok szerint a kisebbségi kormány jobban tenné, ha ezt az oktatási elvet és gyakorlatot nem támadná, hanem inkább megerősítené - az elmúlt években ugyanis 70 milliárd forintról 6 milliárdra csökkent az erre fordított összeg.

Az SZDSZ bízik abban, hogy a bal - és a jobboldaliak egyaránt jobb belátásra térnek ebben a kérdésben - ez az egész magyar társadalom, a kisebbség és a többség közös érdeke -zárul a párt közleménye.

Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt: "vannak olyan jelek, hogy az integrált oktatás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket". Tatai-Tóth András azt is állította, a törvény eszközével próbálnak egy problémát megoldani, ahelyett, hogy pedagógiai módszerekkel közelítenének. A sajtótájékoztatón elhangzottakat a Fidesz úgy értékelte, hogy a szocialisták végre beismerték, hogy kudarcot vallott a döntően a roma, illetve a többségi társadalomhoz tartozó gyerekek együtt nevelésre, az elkülönítés megszüntetésére irányuló akarat, amely az elmúlt évek kiemelt oktatáspolitikai törekvése volt - írta a nol.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!