Friss hírek

2009.02.13. 15:49

Szájer Putyinnal tárgyalt

<p>Európa és Magyarország ideológiamentes, gazdasági alapú, korrekt piaci együttműködésre törekszik Oroszországgal - mondta pénteken a Független Hírügynökségnek az Európai Néppárt frakciójának alelnöke, miután az európai néppárti delegáció tagjaként Putyin orosz miniszterelnökkel is tárgyalt. Szájer József hozzátette: Magyarország érdeke, hogy ne függjön az orosz gáztól. Oroszországnak ettől függetlenül garantálnia kell az ellátás biztonságát, miközben Magyarország rendben kifizeti a gázszállítás költségeit.</p>

Szájer József az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának alelnökeként másfél órás tárgyalást folytatott pénteken Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. Az európai tárgyalócsoport tagjai az oroszországi emberjogi helyzetről, a disszidensekkel szembeni fellépésről, az orosz gázszállításokról, valamint a grúz helyzetről tárgyaltak Moszkvában. Szájer József szerint az EU számára aggályos, hogy az orosz cégek gazdasági erejükkel visszaélve jelennek meg az európai piacokon.

Oroszország továbbra is ellenzi a Nabucco gázvezeték megépítését, miközben az Északi- és Déli Áramlat megépítését támogatja. A delegáció tagjai az orosz energetikai és külügyi tárca képviselőivel, valamint az orosz képviselőház: a Duma vezetőivel is tárgyaltak. Szájer József szerint a tárgyalások legfontosabb eredménye a párbeszéd megindulása és egymás véleményének jobb megértése volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!