Friss hírek

2009.02.24. 18:52

Roma Sajtóközpont - A strasbourgi szakértők szerint a magyarországi védelem nem elég hatékony a rasszizmus ellen

<p>A strasbourgi szakértők szerint a magyarországi védelem nem elég hatékony a rasszizmus ellen. Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Ellenes bizottsága (ECRI) kedden közzétett, Magyarországról szóló legutóbbi, negyedik jelentése a tavaly június végéig lévő helyzetet mutatja be. Az ECRI kifogásolja, hogy a magyar jogrendszerben kizárólag a rasszista megnyilvánulások legszélsőségesebb formái büntethetők, és a követelmények annyira magas szintűek, hogy tulajdonképpen szinte soha nem alkalmazzák az idevágó jogszabályokat - olvasható a Roma Sajtóközpont keddi közleményében.</p>

Az ECRI szerint bár számos előrelépés történt legutóbbi jelentés óta, különösen nyugtalanító fejlemény Magyarországon, hogy jelentősen fokozódott a közbeszédben tapasztalható rasszizmus. A jelentés szerint a romákat szinte minden területen aránytalanul nagy hátrány sújtja, és a központi hatóságok erőfeszítéseinek sikerét sok esetben meggátolja az a mód, ahogyan a helyi hatóságok az intézkedéseket a gyakorlatba átültetik.

A dokumentum megállapítása szerint Magyarországon a véleményszabadság nagyon magas szintű alkotmányos védelme lehetetlenné teszi a hatóságoknak, hogy hatékony jogszabályokat léptessenek életbe a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. A testület "határozottan ajánlja", hogy a magyar hatóságok folyamatosan vizsgálják felül, mennyire érvényesülnek a Magyarországon hatályos, rasszista megnyilvánulások elleni jogszabályok - áll a Roma Sajtóközpont keddi közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!